Srbija

20.09.2020. 12:00

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Aerodrom Ponikve kod Užica čeka bolje dane, selo oporavak poljoprivrede

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Aerodrom Ponikve 2020. godine

Srbija

20.09.2020. 12:00

U toku je definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve, koji je tokom bombardovanja teško oštećen i još nije u potpunosti obnovljen, prenose užičke Vesti.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković nedavno je za Radio Sputnjik govorio da se o novoj ulozi aerodroma na Ponikvama razmišlja jer bi na maloj udaljenosti Srbija imala dva velika aerodroma.

Pored Ponikava drugi, takođe nekada vojni je kod Kraljeva u Lađevcima, a novo ime mu je „Aerodrom Morava“.

Zbog planirane izgradnje auto-puta od Čačka do Užica do njega bi se brzo stizalo, pa ovaj deo Zapadne Srbije, ne bi bio uskraćen za dostupnost avio-saobraćaja.

Zdravković je podsetio da kompleks aerodroma ima više od 500 hektara i izuzetno je pogodan za razvoj turističke infrastrukture, sa eventualno manjim aerodromom.

Naveo je da Zapadna Srbija već dugo čeka otvaranje vazdušne luke, jer je komercijalni rad nekada vojnog aerodroma šansa za razvoj turizma, ali i drugih grana privrede ovog kraja.

Foto: Nova ekonomija/ Selo Ponikve

MEŠTANI: AERODROM ŠANSA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Selo Ponikve nalazi se u neposrednoj blizini aerodroma i pripada Mesnoj zajednici Bioska.

Bioska je ranije bila dobro povezano sa mnogim delovima Jugoslavije, jer je tuda prolazila stara pruga uskog koloseka Beograd – Sarajevo.

Neki meštani su ranije odlazili i na pijace u Sarajevo, da prodaju povrće, uglavnom šargarepu, ali to su bila neka druga vremena kada Srbiju i Bosni i Hercegovinu nije razdvajala državna granica.

„Ponikve su poznate su po izuzetno kvalitetnom krompiru, a ljudi se posednjih decenija najviše bave gajenjem malina. Ipak, rod nije kao u nižim predelima, često padne grad, slana i jak mraz, pa je neizvesno da li će se rad u malinjacima isplatiti. Uz veliki trud može da se zaradi“, kaže za Novu ekonomiju Radoje Rogić koji se na Ponikvama bavi proizvodnjom malina.

On je, dodaje, jedno vreme razmišljao o ideji da se bavi izvozom sveže maline na tržište Evropske unije.

„Tu bi upravo bila glavna korist ovog aerodroma. Sveže maline bi avio-transportom brzo stizale do protošača koji su spremni da ih odmah plate. Šteta što se ne razmišlja u tom pravcu, jer su blizu i drugi krajevi poznati po proizvodnji malina, kao što su Ivanjica i Arilje“, kaže naš sagovornik.

Nekada vojni aerodrom na Ponikvama, nikada nije potpuno zaživeo, izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka i teško je oštećen tokom bombardovanja 1999. godine.

Selo Ponikve nalazi se na obroncima planine Tare, u blizini su Mokra Gora i Zlatibor.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.