Svet

29.09.2020. 14:33

Jutarnji

Autor: Nova Ekonomija

Šta hrvatske vlasti misle o eventualnom povlačenju duvanskog giganta?

British American Tobacco (BAT) najavio povlačenje iz Hrvatske, pregovori sa vladom traju, analize pokazale da je ta kompanija u zadnjih pet godina najveći strani investitor u toj zemlji, prenosi Jutarnji list."Uz dužno poštovanje, svako...

Svet

29.09.2020. 14:33

British American Tobacco (BAT) najavio povlačenje iz Hrvatske, pregovori sa vladom traju, analize pokazale da je ta kompanija u zadnjih pet godina najveći strani investitor u toj zemlji, prenosi Jutarnji list.

„Uz dužno poštovanje, svako radno mesto je izuzetno važno. Međutim TDR (Tvornica duhana Rovinj), odnosno postrojenje u Kanfanaru i sve okolnosti koje su vezane uz njega i dobavljače, nije toliko značajno u smislu da efekt ima samo po sebi na makroekonomske projekcije da bi ih kao takve stavljali u kontekst bilo negativni bilo pozitivni“, kazao je potpredsednik Hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

On je ponovio da dijalog sa tom kompanijom i dalje traje, ali je odbacio tvrdnje da su za lošije poslovanje krivi porezi, neporezi ili neka druga administrativna opterećenja, jer su te dažbine poslednjih godina smanjivane.

BAT je u poslednjih pet godina investirao dodatnih 490 miliona kuna i nastavio sa povećanjem proizvodnje, nakon što je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj (TDR)i uložio 4,2 milijarde kuna.

Te investicije predstavljaju 20 odsto svih stranih investicija u Hrvastkoj, navodi se u analizi Oxford Economics.

Iz Oxford Economicsa napominju da BAT svojim operacijama podržava niz domaćih sektora, direktno kroz vlastite fabrike u Kanfanaru i Virovitici, kao i maloprodajni lanac iNovine.

Tu spada distribucijska mreža, otkup duvana od poljoprivrednika, transport, sve do finansijskog i komunalnog sektora i ostalih uslužnih sektora.

U analizi se navodi i da je ukupan doprinos poslovanja BAT-a hrvatskom BDP-u na kraju 2019. dostigao 455 milijuna kuna, što je 52 odsto više od doprinosa TDR-a 2015. godine.

NIZOZEMSKE NEVOLJE

Holandski regulator je inače objavio da je četiri vodeća proizvođača duVanskih proizvoda, British American Tobacco (BAT) i Philip Morris, kaznio sa ukupno 82 miliona evra zbog „narušavanja tržišnog nadmetanja“.

Kompanije su u razdoblju od 2008. do 2011. nezakonito razmjenjivale informacije o planiranim cenama, objavila je holandska Uprava za potrošače i tržišta (ACM).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.