Vesti iz sveta

30.09.2020. 10:16

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Donji dom britanskog parlamenta odobrio sporni nacrt zakona o Bregzitu

Britanski poslanici odobrili su sporni nacrt Zakona o unutrašnjem tržištu vlade Borisa Džonsona koji želi da poništi određene stavke sporazuma o Bregzitu između Londona i Evropske unije, piše BBC. Zakon koji je pro...

Foto: Pixabay

Britanski poslanici odobrili su sporni nacrt Zakona o unutrašnjem tržištu vlade Borisa Džonsona koji želi da poništi određene stavke sporazuma o Bregzitu između Londona i Evropske unije, piše BBC.

Zakon koji je prošao kroz Donji dom sa 340 glasova za i 256 protiv, sada će ići u Dom lordova.

Usred zabrinutosti da će taj potez prekršiti međunarodno pravo, poslanici su se složili da daju reč Parlamentu pre nego što iskoriste ovlašćenja koja će im biti dodeljena Zakonom o unutrašnjem tržištu.

Laburistička partija, liberalne demokrate, SNP i EU tvrde da dozvoljavajući vladi da poništi delove ugovora koji su potpisale EU i Velika Britanija može naštetiti međunarodnoj reputaciji i ugledu zemlje.

Pet živih bivših premijera Velike Britanije izjasnilo se protiv zakona.

Jedna od tačaka spornog nacrta zakona se odnosi na britansku provinciju Severnu Irsku. Prema sporazumu Londona i EU predvidjen je sistem kojim bi se izbeglo uvodjenje fizičke granice izmedju te provincije i Irske. 

Britanci bi želeli promene te odredbe što je izazvalo nezavodoljstvo Brisela.

U Briselu se ove nedelje održava deveta runda pregovora Velike Britanije i EU o budućim trgovinskim odnosima dve strane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.