Svet

30.09.2020. 13:30

RSE

Autor: Nova Ekonomija

Pandemija u Crnoj Gori: Nikšić prednjači po broju obolelih

Crna Gora je u septembru u odnosu na ostale države regiona zabeležila najveći skok broja obolelih i prva je u regionu sa 565 inficiranih i 42 hospitalizovana pacijenta na sto hiljada stanovnika, javlja Slobodna Evropa. „Svakodnevno ...

Foto: Pixabay

Svet

30.09.2020. 13:30

Crna Gora je u septembru u odnosu na ostale države regiona zabeležila najveći skok broja obolelih i prva je u regionu sa 565 inficiranih i 42 hospitalizovana pacijenta na sto hiljada stanovnika, javlja Slobodna Evropa

„Svakodnevno mora da se otpusti neko da bi se drugi primio. To je negde oko 100 ležećih pacijenata na dnevnom nivou. Vizita počne ujutru a završi tek negde oko ručka. Lekari su ne umorni nego premoreni pod maskama i u zaštitnim kombinezonima celu smenu. Imao sam članove iste porodice, koji su smešteni u različitim paviljonima“, prenosi svoje utiske iz kovid bolnice i ambulante u Nikšiću internista Goran Jovanović, koga je bolnica u Kotoru poslala u ispomoć.

Nikšić je sa 1.423 zaraženih na 100 hiljada stanovnika prvi na listi po broju obolelih, a stopa inficiranih je skoro pet puta veća nego na državnom nivou, pa su u tom gradu drugi dan zaredom na snazi restriktivne mere.

„Ako se ponove prethodna sedmica ili ona tamo unazad 14 dana, plašim se da zdravstveni sistem neće moći da izdrži“, reako je u ponedjeljak (28. septembra) za RTCG pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

„Doktor Begić je u pravu. Nema tog epidemiologa koji se ne plaši pogoršanja situacije. Zbog toga smo i predložili mere i očekujemo da te mjere daju rezultate“, rekao je direktor tog instituta Boban Mugoša.

„Praznićemo bolnice, povećavaćemo kućno lečenje. Imamo model i spremni smo za otvaranje novih COVID centara u Podgorci i jedan će biti u pogonu već ove nedjelje. Ceo sistem je spreman“, rekao je član kriznog štaba NKT Nebojša Kavarić.

On nije mogao da precizira koliko je lekara i drugog medicinskog osoblja zaraženo virusom.

Mnogi lekari se slažu u oceni da ne bi trebalo testirarti izdržljivost zdravstvenog sistema u Crnoj Gori i apeluju na građane da se pridržavaju propisanih mera zaštite.

JAVNI DUG CRNE GORE 2021. GODINE DOSTIŽE ČETIRI MILIJARDE EVRA

Uprkos ograničenjima okupljanja, pred parlamantarne izbore i nakon njih, u pojedinim gradovima okupljao se veliki broj građana.

U Andrijevici, Beranama i Nikšiću od 28. septembra do 12. oktobra zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja od 22 sata do pet ujutro, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i kućne posjete. 

I u Rožajama će naredne dve nedelje biti zatvoreni ugostiteljski objekti, dok će u Budvi, Kotoru, Pljevaljima i Podgorici raditi do 22 sata, a deo javnosti je oštro reagovao na ograničenja.

Oko 200 ugostitelja u Nikšiću i njihovih zaposlenih protestovalo je u ponedjeljak ispred zgrade Opštine Nikšić, odakle su poručili da oni nisu krivci za veliki broj pozitivnih na korona virus.

Crna Gora je poslednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan prvi slučaj oboljevanja od COVID-19, sredinom marta.

Trenutno je u Crnoj Gori, kako su preneli mediji 3.558 inficiranih dok su od posledica povezanih sa COVID-19 preminule 163 osobe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.