Svet

30.09.2020. 16:53

The Verge

Autor: Nova Ekonomija

DuckDuckGo: Guglova aukcija pretraživača manjkava

Majkrosoftov pretraživač Bing pobedio je konkurenta DuckDuckGo i sada će biti ponuđen kao opcija za Android korisnike tokom podešavanja u odabranim evropskim zemljama, prema rezultatima Guglove najnovije aukcije pretraživača, piš...

Wikimedia

Svet

30.09.2020. 16:53

Majkrosoftov pretraživač Bing pobedio je konkurenta DuckDuckGo i sada će biti ponuđen kao opcija za Android korisnike tokom podešavanja u odabranim evropskim zemljama, prema rezultatima Guglove najnovije aukcije pretraživača, piše portal The Verge.

DuckDuckGo, prethodno najčešće ponuđena alternativa, nije bio zadovoljan, a kompanija je oštro kritikovala Guglov aukcijski sistem.

„Model aukcije je u osnovi manjkav i mora se zameniti“, DuckDuckGo juče na svom blogu. 

Gugl je domaćin ovih aukcija zbog značajne antitrustovske presude Evropske unije iz 2018. godine, kojom je dominantni pretraživački gigant kažnjen sa rekordnih 4,3 milijarde evra (5 milijardi dolara) nakon što je otkriveno da Gugl nelegalno vezuje Chrome pretraživač i alate Gugl pretrage za operativni sistem Android na razne načine.

Gugl sada prikazuje četiri opcije alternativnih pretraživača prilikom podešavanja novog Android telefona kupljenog u državi članici EU. 

Ali da bi se drugi pretraživači našli na toj listi, moraju licitirati jedni protiv drugih i lista uveliko zavisi od toga koliko su spremni da plate Guglu svaki put kada korisnik odabere njihov pretraživač.

Aukcija se održava kvartalno, a rezultati prve stupili su na snagu još u martu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.