Srbija

01.10.2020. 15:30

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Uprkos lošim referencama Bauvezenu ponuđeno da gradi kovid-bolnice

Firma „Bauvezen“ koja je bila na crnoj listi Ministarstva građevinarstva kao i jedina u zemlji koja je imala negativnu referencu na Portalu javnih nabavki, dobila je ponudu od države za hitan posao izgradnje dve kovid bolnice ukupne vre...

Foto: Pixabay

Srbija

01.10.2020. 15:30

Firma „Bauvezen“ koja je bila na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, kao i jedina kompanija u zemlji koja je imala negativnu referencu na Portalu javnih nabavki, dobila je ponudu od države za hitan posao izgradnje dve kovid-bolnice ukupne vrednosti 4,2 milijarde dinara, piše portal Pištaljka.

Ponude za hitan posao izgradnje dve kovid bolnice u Kruševcu i Zemunu koji je zbog opravdane hitnosti dodeljen postupkom direktnog odabira, država je poslala na tri adrese od kojih je jedna bila ona firme „Bauvezen“, poznate po probijanju rokova na poslovima na kojima je angažovana.

„Bauvezen“ je i ranije dobijao državne poslove uprkos poreskom dugu.

Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ (VGU), koja vodi projekat izgradnje bolnica, poslala je zahtev za dostavljanje ponuda na tri adrese, među kojima je i konzorcijum kojem pripada „Bauvezen“, u julu ove godine. 

Tendera za posao projektovanja i izgradnje bolnica nije bilo zbog hitnosti posla, pa je na osnovu zaključka Vlade Srbije VGU pokrenuo pregovarački postupak.

Koliko je bio hitan ceo postupak govori i podatak da je dodela posla vrednog više od četiri milijarde dinara u ove dve javne nabavke sprovedena za samo nedelju dana.

Zaključak Vlade donet je 23. jula, istog dana Ministarstvo odbrane donelo je odluku, a Vojnograđevinska ustanova narednog dana pokrenula postupke javne nabavke. 

Pozivi potencijalnim učesnicima poslati su 24. jula, ponude učesnika pristigle 29. jula, a odluke o dodeli ugovora izvođačima radova donete već 30. odnosno 31. jula.

Osim konzorcijuma predvođenog „Bauvezenom“, poziv za učešće dobile su i firma „Put inženjering“ iz Niša i grupa ponuđača okupljena oko firme „Termomont“, koja je u aprilu ove godine donirala rekonstrukciju i izgradnju kovid bolnice kapaciteta 60 postelja u krugu Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ u Beogradu.

Osim njih, niko drugi nije imao priliku da se preporuči za posao izgradnje bolnica jer je pregovarački postupak vođen bez objavljivanja poziva.

U pregovaranju „Bauvezen“ je dao ponudu koja je bila veća i od procenjene cene javne nabavke, ponuda firme „Put inženjering“ je odbijena, pa je posao dobila grupa oko firme „Termomont“ koja je prema informacijama iz medija kovid bolnicu na Karaburmi izgradila za mesec dana kao donaciju čija vrednost je procenjena na više od 37 miliona dinara.

Firma „Termomont“ Dejana Burčula bila je nosilac rekonstrukcije Doma zdravlja u Prokuplju vredne preko 800 miliona dinara.

Ovaj posao u medijima je osporavan zbog toga što je „Termomont“ dobio posao iako je imao veću cenu od drugih učesnika. 

Međutim, ponuda „Termomonta“ bila je jedina prihvatljiva, jer su druge dve ponude imale bitne nedostatke, zbog kojih su im ponude odbijene, a njihove cene nisu ni razmatrane.

Rok za izgradnju bolnica u Kruševcu i Zemunu je kraj ove godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.