Svet

01.10.2020. 15:54

Daily Mail

Autor: Nova Ekonomija

Naučnici pronašli koronavirus u uzorcima jezerske vode

Naučnici iz Minesote pronašli su tragove koronavirusa u uzorcima vode sa plaža, ali napominju da je verovatnoća da se bolest prenese putem vodenih površina mala, piše Daily Mail.Istraživači sa Medicinskog fakulteta Unive...

Foto: Pixabay

Svet

01.10.2020. 15:54

Naučnici iz Minesote pronašli su tragove koronavirusa u uzorcima vode sa plaža, ali napominju da je verovatnoća da se bolest prenese putem vodenih površina mala, piše Daily Mail.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Minesoti testirali su uzorke vode sa osam plaža duž jezera Superior početkom jula, dok su male količine virusa SARS-CoV-2 pronađene na četiri od tih mesta

Kako navodi izjava Univerziteta, nivo prisutnosti virusa bio je između 100 i 1.000 jedinica na litar vode, što je oko 10.000 puta manje od nivoa prisusnosti virusa u otpadnim vodama.

Dok trenutno nema indikacija da se virus može preneti putem vodene površine, kao što je moguće sa bakterijama poput salmonele i ešerihije koli, otkriće može nagovestiti koliko se virus proširio kroz okolne zajednice.

Doktor Ričard Melvin, docent na Medicinskom fakultetu, rekao je da veruje da plivači prenose virus u vodu, navodeći da zaraženi mogu nositi virus u stolici mesec dana nakon što im simptomi nestanu.

U međuvremenu, Medicinski fakultet Univerziteta u Minesoti nalaže da bi posetioci plaža trebalo da nose maske i praktikuju održavanje distance, budući da je rizik od infekcije i dalje daleko veći na kopnu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.