Srbija

02.10.2020. 11:11

Nova ekonomija, CINS

Autor: Nova Ekonomija

Slučaj Rakitske reke: Upravni sud presudio u korist investitora

Upravni sud usvojio je žalbu investitora i poništio rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim se nalaže vađenje cevi za mini-hidroelektranu „Zvonce“ u Rakitskoj reci.„Isti problem imali smo u Pa...

Foto: Pixabay

Srbija

02.10.2020. 11:11

Upravni sud usvojio je žalbu investitora i poništio rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim se nalaže vađenje cevi za mini-hidroelektranu „Zvonce“ u Rakitskoj reci.

„Isti problem imali smo u Pakleštici (selo na Staroj Planini). Posle je Apelacioni sud presudio u korist Ministarstva zaštite životne sredine, koje se žalilo na odluku Upravnog suda. Tom investitoru je sada verovatno ostao samo sud u Strazburu. Bilo koji sud da presudi, treba imati na umu da je zakonom zabranjeno ukopavanje cevi u korito velikih voda“, kaže za Novu ekonomiju Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare Planine.

On dodaje i da nova odluka nije pokolebala meštane, da resorni ministar Goran Trivan sada ima sedam dana za žalbu, ali da je Vlada Srbije u tehničkom mandatute da misli da ne mogu da računaju na scenario kakav su imali u Pakleštici.

„Inače, u tom selu investitor nije ni započinjao radove… Šta god da se desi mi ćemo reku braniti. Svakako ćemo se ponovo okipiti, videćemo da li će to biti u Beogradu ili Rakiti, biće nas sigurno više od hiljadu. Probaćemo da se borimo valjanim pravnim sredstvima“, zaključuje Ćuta.

OGLASIO SE I INVESTITOR

„Vi kad dobijete građevinsku dozvolu, vi izvodite radove po građevinskoj dozvoli. Ne može nijedan drugi inspektor da dođe i da te građevinske radove ocenjuje osim građevinskog inspektora“, izjavio je u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) investitor u MHE „Zvonce“ Goran Belić.

On je dodao kako očekuje da će Ministarstvo ukinuti svoje orvo rešenje kojim mu je zabranjeno izvođenje radova.

Međutim, u presudi se navodi da iako je investitor sporio nadležnost inspektora zaštite životne sredine u ovom slučaju, sud je utvrdio da su ti navodi neosnovani.

DEKAN ŠUMARSKOG FAKULTETA: NACIONALNI PARKOVI KOPAONIK I GOLIJA NAJUGROŽENIJI ZBOG IZGRADNJE MHE

Prema Belićevim rečima, ova presuda ne utiče na drugi postupak u kojem se odlučuje da li će MHE „Zvonce“ biti poništena građevinska dozvola ili ne. 

Taj postupak se vodi pred Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i još uvek je u toku.

ŠTA JE PREDUZIMALO MINISTARSTVO

Ministarstvo zaštite životne sredine je početkom prošle godine zabranilo dalju izgradnju MHE „Zvonce“ i naložilo investitoru da sanira štetu načinjenu ukopavanjem cevovoda suprotno uslovima zaštite prirode. 

U rešenju, koje u presudi citira i Upravni sud navodi se i da je na desnoj obali Rakitske reke u visini vodozahvata došlo do klizišta, dok je na delu leve obale uništena vegetacija.

Tada je u primedbi na zapisnik inspektora navedeno da su njegove tvrdnje paušalne i netačne, da se radovi odvijaju u skladu sa uslovima zaštite prirode, te da Ministarstvo donosi odluku koja, između ostalog, čini veliku materijalnu štetu MHE „Zvonce“.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.