Srbija

02.10.2020. 13:51

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

U Zrenjaninu puštena aplikacija za prijavu smrada

Organizacija Građanski preokret predstavila je veb aplikaciju pod nazivom "Prijavi smrad" koju od danas mogu da koriste svi građani Zrenjanina."Aplikacija je namenjena prijavljivanju, prikupljanju, prikazivanju i analizi komunalnih problema, a ...

Foto: Građanski preokret

Srbija

02.10.2020. 13:51

Organizacija Građanski preokret predstavila je veb aplikaciju pod nazivom „Prijavi smrad“ koju od danas mogu da koriste svi građani Zrenjanina.

Aplikacija je namenjena prijavljivanju, prikupljanju, prikazivanju i analizi komunalnih problema, a može joj se pristupiti preko internet portala Građanskog preokreta„, kaže Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta.

Za dodavanje pojedinačnog „smrada“ kako se navodi, postoji osam opcija: za neispravnu vodu, zagađeni vazduh, komunalnu buku, divlje deponije, saobraćajne probleme, napuštene objekte, neprimerene grafite i ostale probleme.

„U okviru aplikacije, koristeći zoom-in i zoom-out funkcije ili ugrađeni GPS prijemnik na telefonu, svako može da odabere lokaciju koju prijavljuje, opiše vrstu problema i da priloži fotografiju ili video zapis,“ navode iz Građanskog pokreta.

Za sve unete informacije o različitim problemima, klikom na odgovarajuću ikonicu može se izvršiti uvid u detaljnije podatke o kategoriji, mesnoj zajednici, adresi, fotografiji, datumu kreiranja i opisu problema.

Nakon izvesnog vremena, aplikacija će jasno pokazati učestalost i strukturu problema koje građani prijavljuju, a biće i vidljivo da li se, kako i koliko brzo prijavljeni problemi rešavaju.

Veb aplikacija „Prijavi smrad“ nastala je u saradnji Građanskog preokreta sa GIS udruženjem Srbije, koje se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti profesionalizacije, promocije, primene i razvoja geografskog informacionog sistema (GIS-a). 

građanski preokret

POSTROJENJE ZA PRERADU PIJAĆE VODE

Miodrag Bogunović osvrnuo se i na novo puštanje u rad postrojenja za preradu pijaće vode u Zrenjaninu i preneo je stav Građanskog preokreta da je u pitanju nezakonito uključenje „fabrike vode“ u komunalnu delatnost vodosnabdevanja: 

„Od 2015. godine do sada iz posla je izašao nosilac konzorcijuma koji je izabran u javnoj nabavci – italijanski Zilio, svi ugovoreni rokovi su prekršeni, a umesto privatnog kapitala u to postrojenje su ugrađene desetine miliona budžetskog novca.“ 

Bogunović dodaje i da zdravstvene i komunalne probleme treba rešavati, ali kako se naglašava ne smemo dozvoliti da nam praksa postane da ih rešavamo kriminalnim poslovima.

On je naglasio da će Građanski preokret nastaviti da se angažuje na tom pitanju kroz Inicijativu „Zajedno do vode“ i insistiranjem da pravosudni organi urade svoj posao.

GRAĐANSKI PREOKRET POZIVA NA JAVNU RASPRAVU O IZGRADNJI FABRIKE GUMA U ZRENJANINU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.