Svet

02.10.2020. 14:23

Radio Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Hjuman rajts voč zabrinut zbog privatnosti otkako je Rusija proširila sisteme za prepoznavanje lica

Hjuman rajts voč (HRW) zabrinut zbog privatnosti nakon što je Rusija rekla da će proširiti upotrebu "invazivnih" sistema za prepoznavanje lica, piše Radio Slobodna Evropa.Novine Kommersant izvestile su prošle nedelj...

Foto: Pixabay

Svet

02.10.2020. 14:23

Hjuman rajts voč (HRW) zabrinut zbog privatnosti nakon što je Rusija rekla da će proširiti upotrebu „invazivnih“ sistema za prepoznavanje lica, piše Radio Slobodna Evropa.

Novine Kommersant izvestile su prošle nedelje da će CCTV kamere sa softverom za prepoznavanje lica biti instalirane na javnim prostorima i na ulazima u stambene zgrade u deset najvećih gradova Rusije, s ciljem navodne zaštite javne bezbednosti.

Tehnologija se već koristi u Moskvi, gde vlasti planiraju da prošire njenu upotrebu u tramvajima i metrou.

„Ruska istorija kada se radi o kršenju prava znači da vlasti treba da budu spremne da odgovore na teška pitanja kako bi dokazale da nisu potkopale segment ljudskih prava pretvarajući se da štite javnu bezbednost“, rekao je Hju Vilijamson, direktor za Evropu i centralnu Aziju u HRW-u.

Očekivanu upotrebu tehnologije prepoznavanja lica u celoj zemlji kritikovala je i Amnesty International, koja je upozorila da će to „neminovno imati efekta” na demonstrante, kao i na grupe za privatnost i advokate za digitalna prava u Rusiji.

Ruski zakoni o nacionalnoj bezbednosti i praksa nadzora „omogućavaju agencijama za sprovođenje zakona da pristupe praktično svim podacima u ime zaštite javne bezbednosti“, rekao je HRW, pozivajući se na izveštaje koji ističu „obrazac kršenja podataka“ u vezi sa identifikacionim softverom ugrađenim u video nadzor Moskve.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.