Svet

04.10.2020. 15:28

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Nepostizanje dogovora o Bregzitu zadaće probleme predsedavanju Portugala

Foto: Pixabay

Svet

04.10.2020. 15:28

Premijer Portugala Antonio Kosta izjavio je da će njegova zemlja imati problem od prvog dana predsedavanja EU ako se ne postigne trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, piše portal Euractiv.

Deveta ruda pregovora o budućim odnosima dve strane završava se 2. oktobra bez većeg pomaka, a odnosi Brisela i Londona su ove sedmice pogoršani pošto je u donjem domu britanskog parlamenta usvojen nacrt spornog zakona kojim se krši sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Donji dom britanskog parlamenta odobrio sporni nacrt zakona o Bregzitu

„Ako ne bude dogovora, prvi dan portugalskog predsedavanja biće dan problema sa Bregzitom, ali sačekaćemo do 31. decembra“, izjavio je Kosta novinarima u Briselu, posle sastanaka sa evropskim komesarima.

Evropska komisija je 1. oktobra protiv Velike Britanije pokrenula postupak zbog povrede prava zbog kontroverznog nacrta Zakona o unutrašenjm tržištu koji delimično poništava sporazum o izlasku iz EU.

Brisel je Londonu dao rok do kraja septembra da iz zakona izbaci sporne odredbe, što on nije uradio, zbog čega je EU pokrenula pravnu proceduru zbog kršenja ugovora.

U dopisu Britaniji, koji je prvi korak te procedure, navodi se da britanska vlada ima mesec dana da odgovori.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.