Svet

05.10.2020. 10:37

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Pariz zatvara lokale i uvodi strože mere protiv virusa

Pariz će od utorka u potpunosti zatvoriti sve lokale pošto je francuska vlada odlučila da uspostavi strože mere protiv ponovnog širenja virusa nakon produženog perioda visokih stopa zaraze, piše BBC.Mere će trajati dve...

Foto: Pixabay

Svet

05.10.2020. 10:37

Pariz će od utorka u potpunosti zatvoriti sve lokale pošto je francuska vlada odlučila da uspostavi strože mere protiv ponovnog širenja virusa nakon produženog perioda visokih stopa zaraze, piše BBC.

Mere će trajati dve nedelje, a svi detalji biće objavljeni u ponedeljak, saopštio je kabinet premijera Žana Kasteksa.

Francuske stroge mere stupaju na snagu kada stopa zaraze na lokalitetu pređe 250 na 100.000 ljudi i najmanje 30 odsto kreveta za intenzivnu negu bude rezervisano za pacijente Covid-19.

„Ove mere, neophodne u borbi za suzbijanje širenja virusa, primenjivaće se na Pariz u trajanju od dve nedelje“, objasnio je kabinet premijera.

Restorani u gradu moraće da uspostave nove sanitarne sisteme da bi ostali otvoreni, a broj studenata i đaka koji mogu biti u učionicama biće prepolovljen.

Restorani i bistroi koji poslužuju hranu, kao i alkohol, mogu ostati otvoreni samo ako preuzmu kontakt podatke mušterija i zatvore lokal u 22 časova.

Rad od kuće mora biti prioritet „sada više nego ikad“, navodi se u izjavi kabineta premijera.

Marsej je još 26. septembra zatvorio sve barove, restorane i teretane na dve nedelje. Javna mesta, uključujući pozorišta, muzeji i bioskopi, takođe su morali da se zatvore, ukoliko nisu ispunjavali sve uslove protiv širenja virusa.

Francuska se bori da zaustavi sve veću stopu zaraze koja je počela da raste eksponencijalno krajem avgusta. U subotu je prijavila skoro 17.000 infekcija, što je najviša stopa otkako je zemlja započela široko testiranje.

Vlada kaže da ne želi da naredi još jedan nacionalni karantin, ali će primeniti oštrije mere u onim gradovima u kojima je virus koncentrisan.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.