Svet

07.10.2020. 15:09

Eurostat

Autor: Nova Ekonomija

Gotovo sve maske na tržištu EU potiču iz jedne zemlje

Vrednost uvoza maski za lice u EU dramatično je porasla u prvom polovine ove godine, sa 800 miliona prošle godine na 14 milijardi evra. To je porast od 1800%,pokazuje izveštaj Eurostata. Kao što se moglo očekivati, dr...

Pixabay

Svet

07.10.2020. 15:09

Vrednost uvoza maski za lice u EU dramatično je porasla u prvom polovine ove godine, sa 800 miliona prošle godine na 14 milijardi evra. To je porast od 1.800 odsto, pokazuje izveštaj Eurostata.

Kao što se moglo očekivati, države članice sa velikom populacijom uvozile su više maski za lice nego države članice sa malom populacijom. Međutim, kada se gleda na uvoz po glavi stanovnika, postoje značajne razlike među državama članicama.

Luksemburg je imao ubedljivo najveći uvoz zaštitnih maski po glavi stanovnika od 121 evra po osobi. Belgija, Nemačka i Francuska bile su jedine druge zemlje sa uvozom iznad 50 evra po osobi. Suprotno tome, uvoz je bio manji od 10 evra po osobi na Kipru, u Poljskoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Bugarskoj.

Kina je bila glavni partner EU za uvoz maski za lice, isporučivši 92 odsto maski za lice u prvoj polovini 2020. godine, što je za 30 procentnih poena više u odnosu na prvo polugodište 2019. godine.

Sa izuzetkom Hongkonga, ostalih 6 glavnih uvoznih partnera EU izgubili su tržišni udeo. 

U prvom polugodištu 2020. godine samo su Vijetnam i Hong Kong isporučili više od 1 odsto ukupnog uvoza maski u EU. 

Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska i Tunis izgubili su tržište pozicije iz 2019, i imali su udeo od 0,7 odsto.

Podsećamo, Vlada Srbije je uvoz zaštitne i medicinske opreme tokom pandemije proglasila državnom tajnom i odbija da dostavi te podatke brojim novinarima koji su te podatke tražili. 

Podsećamo na naše istaživanje: Ko nam maske prodaje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.