Srbija

08.10.2020. 13:52

Nova ekonomija, Večernje novosti, Užice online

Autor: Nova Ekonomija

Da li Oko sokolovo „doleće“ i u druge gradove?

Elektronski sistem za kontrolu neporpisnog parkiranja koji se primenjuje u Beogradu "Oko sokolovo", predstavljen je gradonačelnocima i predstavnicima devet gradova u Srbiji, a kako su prenele Večernje novosti, nekoliko već zainteresovano za njegov...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

08.10.2020. 13:52

Elektronski sistem za kontrolu neporpisnog parkiranja koji se primenjuje u Beogradu „Oko sokolovo“, predstavljen je gradonačelnicima i predstavnicima devet gradova u Srbiji, a kako su prenele Večernje novosti, nekoliko njih je već zainteresovano za njegovu primenu.

Sa novim sistemom za kontrolu parkiranja upoznali su se predstavnici vlasti u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, Vranju, Pirotu, Kruševcu, Subotici i Užicu.

Oni su, kako se navodi, izrazili želju da primene taj sistem radi uvođenja komunalnog reda u svojim mestima.

Vlasti u Beogradu su inače besplatno ponudile softver gradovima iz unutrašnjosti, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je naglasio kako suština tog sistema „nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navela je da bi tom gradu sistem „Oko sokolovo“ itekako značio, jer je Niš veliki grad u kome se mnogo vozača nepropisno parkira. 

Za taj sIstem, zaineresovani su i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Užice je, na primer, grad koji ima velike probleme sa nepropisnim parkiranjem, ali oni nisu izazvani bahatošću vozača već nedostatkom parkinga u gradu, preneo je portal Užice online, uz dodatak da se razmatra uvođenje novog sistema.

„Potpuno bespotrebno za grad koji godinama ima ogroman problem sa parkiranjem i parking mestima. Bilo bi uredu da je to rešeno, kako svaka vlast najavljuje i ne ispuni obećanje. Ovako je to klasično otimanje novca da bi se napunio budžet“, rekli su za Novu ekonomiju odbornici opozicione „Užičke odbrambene lige“.

Ta organizacija je na poslednjim izborima ušla u Gradsku skupštinu i prema njihovim rečima, lokalna vlast u Užicu je poslednjih 10 godina direktan krivac za rasulo koje vlada u vezi sa pitanjem parkiranja.

KAKO REŠITI PROBLEM PARKIRANJA?

Foto: Nova ekonomijaSTANJE U BEOGRADU

Već skoro dva meseca u Beogradu funkcioniše pomenuti sistem za kontrolu nepropisnog parkiranja.

Pominjala se i nenadležnost komunalne milicije u kontroli saobraćaja, čiji zaposleni voze džipove u koje je ugrađen pomenuti sistem, ali su se oni ogradili tvrdnjom da podatke prosleđuju Parking servisu koji šalje kazne nesavesnim vozačima.

Na društvenim mrežama mogle su da se vide i oštećena skupocena službena vozila „Oka sokolovog“, zbog nepažnje u vožnji, dok se građani snalaze da izbegnu kažnjavanje.

To neretko rade prikrivajući brojeve na registarskim tablicama vozila, a i sama vozila komunalne milicije često mogu da se vide nepropisno parkirana.

Gužva u saobraćaju nije rešena, što pokazuju brojni kolapsi i zastoji prilikom svake manje kiše.

Ipak, posle vesti da su za „Oko sokolovo“ zainteresovani i drugi gradovi, ostaje pitanje da li će i oni za korišćenje tog softvera nabavljati vozila marke “Lend rover”, kao u prestonici.

Njih u Srbiji prodaje kompanija British motors koja je ranije saopštila da je Grad Beograd kupio vozila sa 30% popusta, odnosno za 26.666 evra po automobilu.

Mnogi od pomnenutih gradova imaju druge, preče probleme, kao što je aerozagađenje, koje je na primer decenijama prisutno u Užicu, pa se postavlja pitanje da li je nabavka softvera za kontrolu nepropisnog parkiranja preča od čistijeg vazduha.

Čedomir Savković

NOVA PRAVILA U SISTEMU PARKIRANJA OD DANAS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.