Svet

09.10.2020. 11:11

SEEbiz

Autor: Nova Ekonomija

Većina generičkih lekova proizvodi se u Aziji

Foto: Pixabay

Svet

09.10.2020. 11:11

Dve trećine aktivnih sastojaka za proizvodnju generičkih lekova proizvodi se u Aziji, čime se potvrđuje zavisnost Evrope od uvoza lekova, piše portal SEEbiz.

Evropske vlade je, na početku pandemije koronavirusa, uznemirila privremena indijska zabrana izvoza određenih proizvoda važnih za lečenje obolelih, što je dovelo do straha od nestašice lekova.

Indija, inače, spada među vodeće svetske proizvođače farmaceutskih sastojaka.

Iako su ti strahovi uglavnom bili neosnovani, ministri zdravlja zemalja članica Europske unije naveli su da će pojačati domaću proizvodnju lekova, kako bi osigurali zaštitu od mogućih „uskih grla“ u budućnosti.

Generički lekovi, ekvivalentni originalnim lekovima kojima je patentna zaštita istekla ili je nikada nisu ni imali, sadrže iste aktivne sastojke kao originalni lekovi, nude isti kvalitet za manju cenu u poređenju sa originalnim lekovima.

U analizi globalne proizvodnje 565 aktivnih farmaceutskih sastojaka (API), nemačko udruženje generičkih proizvođača Pro Generika utvrdilo je da je 63 odsto sertifikata za kvalitet, koji omogućuju upotrebu API-a u medicinskim proizvodima, izdato u Aziji.

Više od 80 odsto azijskih sertifikata drže proizvođači u Indiji i Kini gde je većina njih koncentrisana u nekoliko država i pokrajina, pokazalo je istraživanje.

Samo 31 odsto sertifikata za aktivne sastojke izdato je u Evropi, u odnosu na 59 odsto u 2000. godini.

Proizvođači su uglavnom u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Francuskoj, a fokusiraju se na sastojke sa komplikovanom proizvodnjom i malim obimom prodaje.

U protekle dve decenije proizvodnja se iz Evrope preselila u Aziju zbog cenovnih pritisaka i nižih regulatornih standarda, objašnjavaju u Pro Generici.

Čelnici farmeceutskih kuća upozoravaju da je vraćanje proizvodnje na Zapad složen proces, zbog viših troškova radne snage i strožih ekoloških standarda koji onemogućuju cenovno nadmetanje sa azijskim dobavljačima.

Kako navodi Stefan Ošman, izvršni direktor nemačke farmaceutske kompanije Merck KgaA, nestašica lekova na početku pandemije bila je minimalna, a vraćanje velikih delova lanca proizvodnje u Europu „nije realno“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.