Svet

14.10.2020. 12:04

N1, HRT

Autor: Nova Ekonomija

Rekordan broj zaraženih u Hrvatskoj, ugostitelji se žale na restrikcije

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa zabeleženo 748 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj slučajeva dostigao 3210, preneo je portal N1. Prema novim pravilima ugostiteljima je zabranjeno da rade posle ponoći, a uvode se i...

Foto: Pixabay

Svet

14.10.2020. 12:04

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa zabeleženo 748 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj slučajeva dostigao 3210, preneo je portal N1Prema novim pravilima ugostiteljima je zabranjeno da rade posle ponoći, a uvode se i Covid redari i zabrana plesa na svadbama.

Trenutno se 441 pacijent nalazi na bolničkom lečenju, od čega je na respiratoru 27 pacijenata i preminulo je četvoro, dok je samoizolaciji trenutno 16.598 ljudi.

Gostujući u jutranjem programu na Hrvatskom radiju, Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje izjavio je da se će danas biti zabeležen rekordan broj novozaraženih. 

Prema najnovijoj odluci, ugostiteljski objekti moraće da obezbede jednog „korona-redara“ na 50 gostiju, oni će kontrolisati da li se nose maske, a kazne za nepoštovanje tih mera platiće vlasnici ugostilteljskih objekata.

Capak je poručio i da su otvoreni za daljnje razgovore s ugostiteljima koji su ogorčeni zbog novih mera za suzbijanje pandemije.

“U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopšte ne funkcionišu. Naš je cilj da smanjimo brojke, naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska delatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene delatnosti”, poručio je Capak.

Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim „korekcije par sitnica“ i da bi nakon toga mogli da imaju stagnaciju i pad broja obolelih.

“Mi smo praktično zatvoreni, „de jure“ nismo. Najspornija je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mera sa kojom je moglo da se radi,” predsednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Dodaje da objekat koji može da ugosti 100 ljudi, sada može da ugosti 11 ili 12, što je jako daleko od rentabilnosti i poziva na još jedan hitan sastank jer je nezadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Nadležni, sa druge strane poručuju da su od obaveznog razmaka od četiri kvadarata izuzeti, mali “nanokafići”, kao i da su otvoreni za nove razgovore.

HRVATSKA OTVARA UGOSTITELJSKE OBJEKTE, UZ RIGOROZNIJE ZDRAVSTVENE MERE

NEMA IGRANJA KOLA NA SVADBAMA

“Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gde nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utiecati na uslove pod kojima poslujemo. Ispred kazališta ne možemo”,  primetio je Jakominić.

Predstavnici ugostitelja kažu i da mnogi klubovi koji su tokom leta kršili mere zaštite, nisu bili kažnjeni. 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje podseća da je dosta zaraženih bilo na svadbama širom zemlje. Što se tiče plesa na svadbama, on kaže da je dopušten ples mladenaca i roditelja, ali da su problem predstavljali plesovi poput kola jer se tada vrlo lako prenosi virus.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.