Svet

15.10.2020. 10:29

Radio Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Slovenija pooštrava mere zbog sve većeg broja zaraženih

Slovenija od četvrtka pooštrava mere u pokušaju da smanje broj novih slučajeva, mere uključuju nastavu na daljinu, zabranu kretanja između regija, ograničenja okupljanja i obavezno nošenje maski na otvorenom u regijama na "c...

Foto: Pixabay

Svet

15.10.2020. 10:29

Slovenija od četvrtka pooštrava mere u pokušaju da smanje broj novih slučajeva, mere uključuju nastavu na daljinu, zabranu kretanja između regija, ograničenja okupljanja i obavezno nošenje maski na otvorenom u regijama na „crvenoj listi“, kojih je sedam od ukupno 12, javlja Radio Slobodna Evropa.

Jansez Janša, premijer Slovenije rekao je da je među novim merama i aktiviranje rezervnih kapaciteta u zdravstvenom sistemu.

Nastava u školama će biti ograničena, tako da će nastava za učenike od petog razreda osnovne škole biti onlajn najmanje do jesenjeg raspusta, koji počinje u poslednjoj nedelji oktobra, kada će situacija biti ponovo razmotrena.

Janša je rekao da će ta mera važiti i za srednje škole, a fakulete je pozvao da što više rade onlajn.

Takođe je rekao da je sedam od 12 regija u Sloveniji premašilo prag od 140 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika u periodu od dve nedelje.

U tih sedam regija koje su na crvenoj listi, kretanje između regiona biće zabranjeno, dok će okupljanja biti ograničena na 10 ljudi.

Uvedena je obaveza nošenja maski na otvorenom, a određene aktivnosti, poput sportskih događaja, biće otkazane.

Janša je takođe rekao da vlada razmatra produženje važenja turističkih vaučera koji ističu na kraju godine.

Slovenija je u sredu zabeležila najveći dnevni broj zaraženih od početka epidemije i to 707 na osnovu 4.902 testirana uzorka, što znači da je 14,4 odsto bilo pozitivnih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.