Srbija

19.10.2020. 15:18

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Većini građana plata nije promenjena tokom korona-krize (REZULTATI ANKETE)

Foto: Pixabay

Srbija

19.10.2020. 15:18

Usled ekonomskih nesigurnosti koje se očekuju ove jeseni, Nova ekonomija je pokrenula serijal tekstova o uticaju pandemije na tržište rada u Srbiji. Prema rezultatima četvrte ankete, oko 75 odsto ispitanika je i tokom zdravstvene krize izazvane koronavirusom primala istu platu kao pre proglašenja pandemije.

Dodatno, skoro četvrtini radnika je plata bila smanjena, a svega jedna osoba koja je popunila anketu je prijavila veće prihode tokom korona-krize.

Iako je približno 25 odsto ljudi prijavilo da smanjenje dohotka, svega 18 odsto navodi da je poslodavac iskoristio pandemiju kao razlog za smanjenje plate, a preko 27 odsto očekuje njeno smanjenje u budućnosti.

ANKETA JE I DALJE OTVORENA I DOSTUPNA OVDE

I građani koji su primali isti ili umanjeni lični dohodak uglavnom prijavljuju da je dinamika njene isplate bila neizmenjena.

„Redovna isplata u punom iznosu, bonus za april“, navodi jedan ispitanik svoje iskustvo, dok drugi ističe da „radi na ugovoru o PPP u javnom sektoru, da je plata ostala ista i za vreme vanrednog stanja i da je redovno isplaćivana“.

Drugi dodaju da je isplata u jednoj nemačkoj kompaniji bila „na vreme, u dan tačna, 65 odsto za vreme korone“, ili da je „redovno isplaćeno, na vreme, samo smanjena“.

Građani takođe hvale pomoć ministarstva finansija u prvim mesecima od proglašenja pandemije.

Negativna iskustva tiču se sve većeg kašnjenja plata, ali i izmeni radnih zadataka.

„Ako je moj obim posla porastao, plata mi je smanjena za 30 odsto“, „plata je počela da se isplaćuje u više rata“, „zbog smanjenog obima posla i radno mesto je dovedeno u pitanje“, samo su neki od odgovora.

„Oko nove godine samo su nam placali oko dva meseca nazovi prekovremene sate, pogledah platnu listu, a ti prekovremeni su bili mizarno plaćeni… Čim je počela korona, prestali su da plaćaju to započeto i dva ili tri meseca nam nije plaćan prevoz. Radi se o javno-privatnoj firmi, sa udelom strane zemlje u njoj“, navodi jedan čitatelj ili čitateljka.

Kako građani ocenjuju uticaj pandemije na tržište rada pročitajte OVDE.

Nova ekonomija vas i dalje poziva da nam šaljete svoja iskustva i komentare putem našeg portala ili društvenih mreža.

Rezultate prethodne ankete možete pogledati OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.