Srbija

19.10.2020. 16:06

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

MK Group i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji

Foto: Promo

Srbija

19.10.2020. 16:06

Kompanija MK Group na čelu sa kompanijom Agroglobe i ostalim članicama izvezla je 689.000 tona žitarica i uljarica, čime je šestu godinu zaredom, bila najveći izvoznik u Srbiji, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kao i prethodnih godina, ova firma je plasirala gotovo petinu celokupnog izvoza žitarica i uljarica u Srbiji, koji je prema godišnjem izveštaju udruženja „Žita Srbije“ tokom 2019. godine iznosio 4,3 miliona tona. 

Od izvezenih 3,2 miliona tona kukuruza, Dunavom je otpremljeno 2.2 miliona tona, što čini 71,08 odsto ukupnog izvoza. Najveći deo kukuruza je izvezen u Rumuniju, Italiju i Austriju. 

MK Group, sa kompanijom Agroglobe i članicama, najveći je srpski izvoznik kukuruza sa preko 635.000 tona u 2019. godini. 

Ova kompanija prednjači i po pitanju izvoza pšenice, sa ukupno 44.072 tone.

U 2019. godini izvezeno je i 143.894 tone brašna čime je nastavljen pad izvoza treću godinu uzastopno. Žito Bačka Kula, koja takođe posluje u okviru MK Group sistema, na trećem je mestu izvoza brašna u Srbiji sa 10.865 tona.

Zanimljiv podatak je da je u 2019. godini izvezeno nešto više od 182.000 tona soje, što predstavlja rekord kada je reč o kalendarskim godinama. Kompanija Agroglobe je u samom vrhu tabele u izvozu ove ratarske kulture, kao i suncokreta i sojine sačme. 

„Ponosan sam i izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatima, već šestu godinu zaredom smo najveći izvoznici žitarica i uljarica u Srbiji. Na godišnjem nivou realizujemo promet od 1,6 miliona tona robe. U skladu sa našom izvoznom strategijom, fokus stavljamo ne samo na izvoz sirovina, već i gotovih proizvoda. Ovo je važno ne samo za našu grupaciju već i za čitavu državu koja na ovaj način generiše veći BDP“, naveo je direktor Agrogloba Božidar Kostić (na slici).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.