Vesti iz zemlje

22.10.2020. 15:55

Beta, N1

Autor: Nova Ekonomija

Radnici u turizmu predali zahteve Vladi Srbije

Zaposleni u turističkim agencijama iz cele Srbije organizovali su danas protest u Beogradu, tokom kog su Vladi Srbije dostavili zahteve, koji se tiču isplate novčane pomoći i odlaganje naplate kredita i poreza, javlja agencija Beta, a prenosi Dan...

Foto: FoNet/Marija Đoković

Zaposleni u turističkim agencijama iz cele Srbije organizovali su danas protest u Beogradu, tokom kog su Vladi Srbije dostavili zahteve, koji se tiču isplate novčane pomoći i odlaganje naplate kredita i poreza, javlja agencija Beta, a prenosi Danas.

Predstavnici turističkih agencija tražili su da, u zavisnosti od veličine agencije dobiju bespovratnu pomoć od jednog do pet miliona dinara i da kreditna sredstva koja za koja su konkurisali kod Fonda za razvoj budu odobrena u roku od 30 dana, obzirom da pojedine agencije koje su zatražile te pozajmice pre nekoliko meseci još uvek nisu dobile novac.

Medju zahtevima je i otpis poreza i doprinosa u periodu od osam meseci, moratorijum na otplatu kredita do devet meseci, kao i odlaganje poreza na imovinu i dobit preduzeća u vreme vanrednih okolnosti.

Turističke agencije su tražile i rešavanje problema polisa osiguranja turističkih putovanja i pomoć za turističke vodiče koji četiri meseca nemaju prihode. 

Na skupu je napomenuto da će uplaćeni aranžmani „propasti“ ako im država ne pomogne.

TURISTIČKE AGENCIJE: PRED GAŠENJEM SMO, BANKARSKE GARANCIJE NISU REŠENJE

Predstavnici sektora su u dopisu Vladi Srbije naveli da bi ukupna pomoć države po zahtevima iznosila 15 miliona evra, a da je vrednost nerealizovanih putovanja za koja su dodeljeni zamenski vaučeri oko 85 miliona evra.

„Ovo je socijalni skup radnika u turizmu, ovde nema ogranizatora, ovo nisu protesti. Ovo je molba da se pomogne turističkim agencijama koje su osam meseci bez prihoda. Prva tri meseca su dobrodošla, međutim i to nije bila bezuslovna pomoć, mi od januara moramo da vraćamo doprinose. To, u situaciji bez prihoda, je katastrofalno, agencije to ne mogu da plate“, rekao je Slobodan Racić, vlasnik turističke agencije iz Kragujevca, a prenosi N1.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.