Svet

03.11.2020. 11:32

eKatimerini

Autor: Nova Ekonomija

Grčka: Zbog otkaza ugovora o radu 534 evra državne pomoći

Foto: Pixabay

Svet

03.11.2020. 11:32

Sva preduzeća u Grčkoj čiji radnici rade od kuće moraju da rade sa najmanje 50 odsto svog osoblja, kao i da sve promene podataka o radnom angažmanu prijave u roku od 24 sata, dok će oni koji ostanu bez posla tokom novembra primiti državnu pomoć, prenosi eKatimerini.

Odluka grčkih ministara koja je doneta u ponedeljak pruža izuzetno ograničen raspored poslodavcima da unesu podatke o svojoj firmi na platformi Ergani Ministarstva rada. Kao rezultat te odluke, poslodavcima ostaje samo utorak da prijave svoje osoblje za rad od kuće.

Takođe propisuje da radno vreme zaposlenih u privatnom sektoru u bilo kom regionu zemlje tokom novembra mora da se prilagodi tako da se vreme dolaska i odlaska radnika raspoređuje u roku od dva sata i u terminima od pola sata, kako bi se izbeglo “zatrpavanje” platforme.

Svaki poslodavac je dužan da u bazi podataka Ergani prijavi svaku promenu radnog vremena svojih zaposlenih, kao i promenu nekog ugovora. Za prekršaje je predviđena novčana kazna od 3.000 evra i nju izriče Odsek za inspekciju rada.

Radnici čiji su ugovori o radu obustavljeni dobiće od države 534 evra naknade za novembar, dok honorarci imaju pravo na deo tog iznosa, koji se odrežuje na osnovu radnih dana.

U Grčkoj od danas važe nove antipandemijske mere, koje prema prethodnim najavama, neće biti kao one koje su važile proletos. Kretanje građana biće zabranjeno od ponoći do pet sati ujutru, a škole i prodavnice u zemlji ostaće otvorene.

EKONOMISTI: TRI GODINE ZA OPORAVAK GRČKE EKONOMIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.