Svet

04.11.2020. 16:32

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Ćerke predsednika Azerbejdžana vlasnice luksuznog kompleksa u Crnoj Gori

Izgradnja luksuznog turističko-stambenog kompleksa dodeljena je azerbejdžanskoj kompaniji, iako je za zakup zemljišta ponudila dvostruko manje od Amerikanaca, piše hrvatski portal Poslovni.Naselje Portonovi u Kumboru u Crnoj Gori ...

Foto: Screenshot

Svet

04.11.2020. 16:32

Kompanija Azmont Investment, u vlasništvu članova porodice predsednika Azerbajdžana Ilhana Alijeva razvija luksuzno naselje Portonovi u Kumboru u Crnoj Gori, a prema tvrdnjama predstavnika kompanije u taj projekat je do sada uloženo 737,4 miliona evra. Izgradnja turističko-stambenog kompleksa dodeljena je azerbejdžanskoj državnoj naftnoj kompaniji, iako je za zakup zemljišta u trajanju od 90 godina ponudila dvostruko manje od konkurencije.

Kako navodi Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, krajnji vlasnici kompanije Azmonts investments su ćerke predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Arzu i Lejla, kao i njegov tast Arif Pašajev.

Ugovor za izgradnju luksuznog kompleksa je dodeljen 2012. godine kompaniji SOCAR, umesto konkurentskog američkog konzorcijuma NCH.

Pored toga, Poslovni navodi i da SOCAR nije ispunjavao uslove iz tendera, koji su podrazumevali da na izgradnji mora biti angažovan „ugledni operater turističkih kompleksa sa četiri ili više zvezdica“.

Firma iz Azerbejdžana je na tenderu nudila jedan evro po kvadratnom metru godišnje, fiksnu dobit od pet odsto i ulaganje od 258 miliona evra tokom osam godina. 

Američki konzorcijum NCH ponudio je dva evra po kvadratnom metru, dobit od 5,1 odsto i procenjenu početnu investiciju od 200 miliona evra.

Iako je cena zakupa bila jedna od važnih stavki, Tenderska komisija Saveta za privatizaciju odlučila se za ponudu Azera, koji su u Kumboru, na površini od 26 hektara, duž 1.800 metara obale, izgradili „čitav mali grad“.

Aco i Ana Đukanović, brat i sestra Mila Đukanovića, kao i građevinsko preduzeće Bemax iz Podgorice povezani su sa jednom od najvećih investicija u Crnoj Gori, dodaje se u tekstu.

Republički zavod za urbanizam i dizajn (RZUP), koji je u većinskom vlasništvu njegovog mlađeg brata Ace Đukanovića, nadgleda investiciju i priprema izveštaje za parlament.

Predsednikova sestra Ana Đukanović obavljala je pravne poslove za Azmont banku, preko svoje advokatske kancelarije.

Takođe, podgorički Bemax, navodno povezan sa ljudima bliskim predsedniku Đukanoviću, objavio je da je ugovorio posao na izgradnji kompleksa vredan 61,5 miliona evra.

Vlada Crne Gore je u međuvremenu nekoliko puta menjala planove za lokaciju, pored dvostruko više kvadrata, omogućila i promenu strukture nekretnina, sa više stanova, vila i poslovnih prostora, a u ugovoru nema klauzule o antikorupciji.

Izgrađen je hotel „One&Only“, koji još uvek nije otvoren, marina, vile i stambene zgrade, sa uređenim prilazima, trgovima sa fontanama i parkovima. Tu su i butici, restorani, kafići, antikvarnice, galerije i drugi lokali.

Prema ugovoru, završetak radova planiran je u prvih osam godina zakupa, odnosno ove godine.

Glavni izvođač radova je Pizzarotti Montenegro, registrovan u Herceg Novom, koji je podružnica švajcarske kompanije sa istim imenom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.