Svet

05.11.2020. 09:52

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

EK će sankcionisati digitalne platforme za objavu ilegalnih sadržaja

Foto: Pixabay

Svet

05.11.2020. 09:52

Evropska komisija najavila je da će uvesti sankcije na „ilegalan“ sadržaj, u sastavu odredbe za digitalne usluge (Digital Services Act), piše Euractiv.

„Obaveze će biti primenjene na određene platforme, po kojima će morati da upravljaju takvim sadržajem“, rekao je portparol komisije, dodajući da će se izricati kazne i sankcije ukoliko te obaveze ne budu ispunjene.

Međutim, navode da će izuzeci, definisani u eCommerce direktivi iz 2000. godine, nastaviti da važe.

Trenutna pravila dozvoljavaju provajderima elektronskih usluga izuzetke od odgovornosti ilegalnog sadržaja, ukoliko je taj sadržaj uklonjen što je pre moguće nakon što je prijavljen.

Odredba će uvesti nova pravila u oblastima moderacije, onlajn reklamiranja i transparencije algoritama.

Dok platforme neće zakonski odgovarati za hostovanje ilegalnog sadržaja, mogle bi biti pogođene značajnim kaznama ukoliko se utvrdi da postoji sistematska mana u tome kako se takav materijal obrađuje.

Odluka usaglašava propise EU sa drugim evropskim zakonima, poput nemačke Network Enforcement odredbe, koja za uklanjanje kriminalog sadržaja i ilegalnog govora mrže daje rok od 24 časa, dok se u suprotnom izriču kazne do 50 miliona evraž

Međutim, Ustavni savet Francuske doneo je odluku ranije ove godine da takozvani Avia zakon te zemlje, koji obavezuje platforme da uklone određeni sadržaj, ograničava slobodu izražavanja, pa je odlučeno da je zakon protivustavni, nakon čega je prestao da važi.

Komisija takođe navodi da verovatno neće uvoditi stroge nove regulacije po pitanju onlajn sadržaja za koji se smatra da je štetan, ali ne i ilegalan.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.