Svet

06.11.2020. 18:00

Axios

Autor: Nova Ekonomija

Papa Franja se moli da veštačka inteligencija bude dobra prema čovečanstvu

Za svoju mesečnoj molitvi za novembar, Papa Franja se, između ostalog, molio da razvoj veštačke inteligencije bude na dobrobit čovečanstva, prenosi Axios."Molimo se da će napredak robotike i veštačke inteligencije uvek služi...

Foto: FoNet/AP

Svet

06.11.2020. 18:00

Za svoju mesečnoj molitvi za novembar, Papa Franja se, između ostalog, molio da razvoj veštačke inteligencije bude na dobrobit čovečanstva, prenosi Axios.

„Molimo se da će napredak robotike i veštačke inteligencije uvek služiti čovečanstvu”, glasila je njegova molitvena nakana za novembar, koja je svakog meseca objavljena na Papinoj svetskoj molitvenoj mreži.

Vatikan je prethodno u februaru organizovao samit, kojem su prisustvovali IBM i Majkrosoft, a na kom se raspravljalo o načinima za dizajniranje veštačke inteligencije koja će biti usmerena na dobrobit ljudi.

Takođe je formulisan i „Rome Call for AI Ethics“, koji poziva da se automatizacija i digitalizacija razvija „sa fokusom na dobrobit životne sredine i našeg zajedničkog doma“.

Nakon samita, Papa je upozorio da bi razvoj ovih tehnologija mogao da pogorška već postojeće ekonomske nejednakosti, ali je takođe izrazio nadu u „veliki potencijal koji nove tehnologije pružaju“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.