Svet

08.11.2020. 09:16

Nova ekonomija, NPR

Autor: Nova Ekonomija

Džo Bajden izabran za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država

Bivši potpredsednik Džo Bajden izabran je za 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, pobedivši Donalda Trampa u jednim od najturbulentnijih predsedničkih izbora u Americi.Tramp je u danima nakon glasanja lažno tvrdio pobe...

Džo Bajden, FOTO: Wikimedia

Svet

08.11.2020. 09:16

Bivši potpredsednik Džo Bajden izabran je za 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, pobedivši Donalda Trampa u jednim od najturbulentnijih predsedničkih izbora u Americi.

Tramp je u danima nakon glasanja lažno tvrdio pobedu, i neutemeljeno govorio da demokrate pokušavaju da ukradu izbore. 

Trampova kampanja još uvek osporava proces u nekoliko država.

Ubrzo nakon što su Associated Press (AP) i više mreža proglasili pobednika ovih izbora, predsednik Tramp objavio je izjavu u kojoj tvrdi da izbori „još nisu završeni“, lažno optužujući novoizabranog predsednika Bajdena za pokušaj podrivanja izbornog procesa i obećavajući da će rezultate izbora osporiti na tamošnjim sudovima, pisao je NPR.

Uprkos predsedničkoj retorici, Bajdenov tim je projektovao poverenje dok su prebrojavani glasački listići, znajući da se veliki broj glasova još uvek broji u demokratskim uporištima poput Milvokija, Detroita i Filadelfije.

Associated Press je u subotu proglasio Bajdena za pobednika kada je bilo jasno da ga je 20 izbornih glasova u Pensilvaniji prebacilo preko praga od 270 glasova potrebnih za pobedu na Izbornom koledžu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.