Srbija

09.11.2020. 14:59

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Kreni-promeni: Stari savski most da ostane, da služi pešacima i biciklistima

Rušenje Starog savskog mosta u Beogradu predstavlja i rušenje veze čoveka sa čovekom i spada u red najvećih civilizacijskih tragedija, ocenjuje Udruženje “Kreni promeni”, koje je na internetu oglasilo peticiju "Sačuvajm...

Foto: Wikipedia/ Bestalex/ https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Bestalex

Srbija

09.11.2020. 14:59

Rušenje Starog savskog mosta u Beogradu predstavlja rušenje „veze čoveka sa čovekom“ i spada u red „najvećih civilizacijskih tragedija“, ocenjuje Udruženje „Kreni-promeni“, koje je na internetu oglasilo peticiju za očuvanje tog mosta.

Kako se navodi u tekstu peticije, Stari savski most je jedini most koji nije srušen tokom Drugog svetskom ratu iako je bio miniran prilikom povlačenja nacista u Drugom svetskom ratu. 

Podseća se i da je za njegovo spašavanje zaslužan jedan hrabar Beograđanin, učitelj Miladin Zarić, koji je rizikujući sopstveni život demontirao eksploziv koji je trebalo da most digne u vazduh. 

Dodaje se da „on tada nije bio vojnik, niti neko ko je otišao u šumu da se bori protiv nacista, već običan čovek u ozbiljnim godinama, koji je tokom okupacije bio u Beogradu sa porodicom, kao i da se najveći heroji kriju upravo takvim ljudima“.

BEOGRAD: STARI SAVSKI MOST BIĆE ISEČEN I PREMEŠTEN

SPREČITI SAOBRAĆAJNI HAOS

Udruženje smatra i da se uklanjanje mosta opravdava zbog toga što stanovnicima Beograda na vodi smeta buka, kao i da je kampanja uveliko u toku. 

„Ne postoji međutim nijedan racionalan razlog zašto bi se most uklonio. Radi se o mostu koji je i dalje ispravan i funkcionalan“, navodi se u tekstu peticije. 

Prema stavu udruženja nije korisno uklanjati most pre postavljanja novog prelaza preko reke, jer bi to dovelo do saobraćajnog kolapsa, a u slučaju izgradnje novog mosta, stari može da ostane na istom mestu i da služi za prelaz pešaka i biciklista. 

„Idealno bi bilo proglasiti ga za kulturno-istorijsko dobro“, dodaje se u tekstu peticije.

Kao autori peticije potpisani su Bojana Novaković, Luka Tripković, Savo Manojlović i Tim „Kreni-Promeni“, a takođe se naglašava da su građani već nekoliko uspešno delovali kroz inicijativu Sačuvajmo naš parkić odbranimo Parkić na Banovom brdu.

Peticiju „Sačuvajmo stari savski most“ je do sada potpisalo preko 5.700 građana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.