Srbija

12.11.2020. 16:14

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

UN: Srpski antiteroristički zakoni zloupotrebljen za zastrašivanje NVO i medija

Foto: Pixabay

Srbija

12.11.2020. 16:14

Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija su zaključili da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja teorizma kako bi pokušala da zaplaši predstavnike civilnog društva i medija, da ograniči njihov rad i da uguši kritiku vlasti.

U zaključku, stručnjaci su zatražili od Vlade Srbije da garantuje da primena antiterorističkih propisa neće uticati na aktivnosti civilnog društva i njihovo pravo na slobodu izražavanja.

Po mišljenju specijalnih izvestilaca UN za promociju i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije i pojedinci, „nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva“.

Stručnjaci su naglasili da je ovakvo targetiranje civilnog društva kontraproduktivno, i da podriva, a ne poboljšava bezbednost Srbije, obzirom da civilno drušvo i mediji igraju važnu ulogu u kanalisanju društvenog nezadovoljstva.

Predstavnici UN-a su takođe pozvali Radnu grupa za finansijsku akciju (FATF) i regionalna tela kao što je MONEYVAL da osiguraju da se nacionalni propisi ne kose sa obavezama koje države imaju u pogledu ljudskih prava. 

Uprava za sprečavanje pranja novca istražuje poslovanje kritičkih medija, na spisku i urednica Nove ekonomije

Podsećamo, povodom slučaja „Spisak“, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca od banaka tražila da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 nevladinih organizacija, medija i pojedinaca, grupa organizacija sa spiska pozvala je institucije da bez odlaganja zaustave zloupotrebu mehanizma za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma za  zastrašivanje, a o ovom slučaju je i obavestila sve relevantne međunarodne institucije.

Povodom apela koji su organizacije, među kojima je bila i Nova ekonomija, uputile međunarodnim telima, stručnjaci UN-a navode da, iako države imaju obavezu da donesu zakone u cilju suzbijanja finansiranja terorizma, mere koje usvoje moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom i praksom očuvanja ljudskih prava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.