Srbija

18.11.2020. 11:02

eKapija

Autor: Nova Ekonomija

Da li poslodavac mora da isplaćuje naknadu za prevoz ako radite od kuće?

Prema Zakonu o radu, poslodavci u Srbiji imaju obavezu da zaposlenima nadoknade troškove prevoza. Međutim, radnik nema pravo da dobija novac za prevoz tokom perioda rada od kuće, bez obzira da li je razlog koronavirus ili nešto drugo,...

Foto: Pixabay

Srbija

18.11.2020. 11:02

Prema Zakonu o radu, poslodavci u Srbiji imaju obavezu da zaposlenima nadoknade troškove prevoza. Međutim, radnik nema pravo da dobija novac za prevoz tokom perioda rada od kuće, bez obzira da li je razlog koronavirus ili nešto drugo, prenosi portal eKapija.

Kako navodi Ksenija Ivetić Marlović, advokat i stručnjak za radno pravo, Zakon o radu predviđa da zaposleni ima pravo naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

Poslodavac može zaposlenima da kupi i mesečnu pretplatnu kartu, obezbedi sopstveni prevoz, ili da mu nadoknađuje cenu benzina, ukoliko radnik dolazi na posao svojim automobilom, pod uslovom da je to rešeno kolektivnim ugovorom koji obično propisuje da zaposleni ima pravo na 30 odsto cene benzina po pređenom kilometru.

Budući da rad na daljinu nije bio široko rasprostranjen u Srbiji pre pandemije koronavirusa, mnogi su tek nedavno upoznati sa ovakvim principom poslovanja.

Ukoliko zaposleni radi od kuće, on neće imati pravo na naknadu troškova prevoza jer ne ide na rad u poslovne prostorije poslodavca, navodi Ivetić Marlović.

To će biti slučaj i ako zaposleni ne dolazi na posao iz nekih drugih razloga, kao što su bolovanje ili godišnji odmor.

Izmene Zakona o porezu na dobit iz decembra 2019, predviđale su da naknada troškova za prevoz mora da bude dokumentovana, pa su radnici morali da imaju fiskalni račun sa kioska o uplaćenoj karti za javni prevoz ili račun za gorivo ako su dolazili na posao svojim automobilom.

Međutim, Ministarstvo finansija je 3. juna ove godine donelo preporuku prema kojoj se trošak prevoza koji nije dokumentovan odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom priznaje kao rashod u poreskom bilansu, shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica.

To znači da preduzeća više neće morati računima od karte u javnom saobraćaju ili goriva da pravdaju troškove prevoza radnika do posla, kako bi ostvarili pravo da ne plaćaju porez, bez obzira na to na koji način oni dolaze na posao.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.