Srbija

18.11.2020. 13:52

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sremska Mitrovica od sada bezbednija za sove ušare

Udruženje "Ruralni centar sova" postavilo je na zgradama u Sremskoj Mitrovici nalepnice za orijentaciju ptica sa ciljem da se spreči povređivanje i stradanje sova ušara koje su česte žrtve zbunjujuće refleksije na prozorima zgrada. ...

Foto: Wikipedia/ Peter Trimming/ https://www.flickr.com/people/55426027@N03

Srbija

18.11.2020. 13:52

Udruženje „Ruralni centar sova“ postavilo je na zgradama u Sremskoj Mitrovici nalepnice za orijentaciju ptica sa ciljem da se spreči povređivanje i stradanje sova ušara, koje su česte žrtve zbunjujuće refleksije na prozorima zgrada. Gradskim vlastima je skrenuta pažnja da tu vrstu ptica ugrožava i prolećno orezivanje gradskog zelenila, prenosi Media & reform centar Niš.

Prema rečima predstavnika „Ruralnog centra sova“ Marka Cvijanovića, prvi cilj akcije bio je da se ptice zaštite, a drugi da se lokalnim samoupravama skrene pažnja na značaj njihove zaštite:

„Postavljamo 32 nalepnice danas da bismo smanjili staklenu površinu koja se reflektuje sovama i zbog koje one ne vide jasno svoj odraz“, objasnio je Cvijanović.

Inače, vrsta sove mala ušara nastanjuje Sremsku Mitrovicu, pa je udruženje sa predstavnicima gradske vlasti razgovaralo o prolećnom orezivanju drveća, sa ciljem da se urede njihova staništa u samom centru grada. 

„Objasnili smo im bitnost same vrste. Gradska uprava za poljoprivredu i životnu sredinu je veoma dobro razumela naš problem i skrenuće pažnju dalje komunalnim upravama, odnosno ispekcijama grada koje rade na ovom problemu“, kaže Cvijanović.

On je podsetio i da udruženje realizuje projekat pod nazivom „Pet nije smeće“ u okviru kojeg će podeliti 80 presa za smanjenje gabaritnosti ambalažnog otpada.

„Osamdeset odsto zapremine se smanjuje tom aktivnošću, i samim tim se smanjuje karbonski otisak jednog vozila, umesto pet vozila da rasporede taj otpad, što nije mala stvar”, dodaje Cvijanović. 

U okviru projekta organizovaće se i sadnja drveća u sedam škola Mačvanske Mitrovice, a vršena je i edukacija o pravilnom ispiranju ambalažnog otpada.

BELOGLAVI SUPOVI BEŽE IZ KANJONA REKE UVAC

Inače u Sremskoj Mitrovici zimsko stanište sova ušara nalazi se u okolini upravne zgrade preduzeća „Srem gas“, pa je odatle i usledio poziv da se ptice zaštite od povređivanja.

„Često se dešavalo da zbog reflektujućih stakala da se sove zalete i udare u ta stakla. Smatrali smo da to na neki način treba da rešimo“, izjavio je izvršni direktor „Srem gasa“ Dragan Budošan

Kako se naglašava broj sova u tom delu Srbije je promenljiv, što zavisi od toga da li je zima jača ili blaža. Iz udruženja dodaju da im se broj smanjuje i zbog seče stabala, odnosno uništavanja krošnji na okolnom drveću gde one borave. 

VIDEO:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.