Srbija

20.11.2020. 14:08

Gradnja.rs

Autor: Nova Ekonomija

Drvena vikendica na obroncima Goča za „prirodni“ odmor

Vikendica "Kamenica" sagrađena je dobrim delom od drveta i skreće pažnju na njegov veliki potencijal – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu estetike enterijera i eksterijera, piše poral Gradnja.rs.Kuća za odmor u podnož...

Foto: Wikipedia/ Bobik

Srbija

20.11.2020. 14:08

Vikendica „Kamenica“ sagrađena je dobrim delom od drveta i skreće pažnju na njegov veliki potencijal – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu estetike enterijera i eksterijera, piše poral Gradnja.rs.

Kuća za odmor u podnožju planine Goč, u najvećoj meri je sagrađena od drveta, plemenitog, prirodnog materijala koji je u gradnji sličnih objekata u Srbiji nepravedno zapostavljen.

Građena je u takozvanom etno stilu. Namera je bila da se vizuelno uklopi u planinski ambijent, pa su izbor materijala i tehnika građenja bili od presudnog značaja. 

„Moja ideja je bila da se u formi zadrži deo te tradicije, ali da se obradi drveta ipak pristupi na malo drugačiji način. Uspeli smo da transformišemo etno momenat i unesemo specifičan skandinavski vajb“, objašnjava arhitekta Filip Rašković.

Rezultat zajedničkih zalaganja arhitekte i vlasnika kuće je objekat skladnih proporcija, nesvakidašnje lepote i dizajna.

Vikendica je smeštena na padini i usmerena ka reci koja protiče kroz plac. Izgrađena je na dva nivoa: prvi je suterenski i koristi se u toplijim mesecima, a drugi boravišni, sa velikim prozorima koji unutrašnjost povezuju s prirodom.

Foto: Gradnja.rs / Filip Rašković

FUNKCIONALNA PODELA NA TRI CELINE

U suteren je smeštena letnja kuhinja i mali vinski podrum. Prizemlje je predviđeno za dnevne aktivnosti, pa se barska kuhinja, trpezarija i dnevna zona međusobno prepliću. Galerija se nalazi u potkrovlju i namenjena je za odmor i noćni boravak.

„Nosioci cele konstrukcije su tri drvene grede. Glavna se oslanja na drvene stubove iz prizemlja i nosi celokupnu konstrukciju gornjeg dela objekta s otvorenom terasom. Druga greda je nosač galerije u enterijeru, a treća nosač krovne konstrukcije. Dve masivne grede su vidljive na fasadi i poslužile su kao oblikovni motiv, formirajući upečatljivo ćirilično slovo „П“, kaže arhitekta Rašković.

Drvo je kako dodaje u svetlo-sivim tonovima dominira u fasadi i stolariji i korišćeno je nekoliko vrsta različite završne obrade, kako bi se drugačijim teksturama doprinelo dinamici prostora. Za konstrukciju i podne obloge, drvo je zadržalo svoj prirodni ton, dok se za zidnu oblogu toniralo u svetlije nijanse. 

Vikendica je projektovana za odmor i uživanje u prirodi. Zato je glavni cilj bio da se prostor rasteretiti od suvišnih sadržaja i stvori mala oaza mira.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.