Svet

24.11.2020. 08:54

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Najveća organizacija poslodavaca kritikuje ekološke ciljeve EU

BusinessEurope, najveća organizacija poslodavaca u Evropi, kritikovala je "vrednost i kredibilitet" ekonomske analize koja je osnov klimatskih ciljeva Evropske unije za 2030. godinu, što je izazvalo negodovanje "zelenih" poslovnih grupacija. ...

Foto: Pixabay

Svet

24.11.2020. 08:54

BusinessEurope, najveća organizacija poslodavaca u Evropi, kritikovala je „vrednost i kredibilitet“ ekonomske analize koja je osnov klimatskih ciljeva Evropske unije za 2030. godinu, što je izazvalo negodovanje „zelenih“ poslovnih grupacija, prenosi Euractiv.

Grupa, koja sa trgovinskim vezama u 35 evropskih zemalja predstavlja interese 20 miliona kompanija, u objavljenom dokumentu kritikuje ekološke polise EU zvaničnika, navodeći da je analiza Evropske komisije bila previše optimistična u ocenama troškova i beneficija klimatskih ciljeva do 2030. godine.

Dokument dovodi u pitanje tvrdnju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da su strože klimatske javne politike nova strategija za rast trgovinskog bloka, navodeći da postoji previše nesigurnosti da bi takva ekonomska tvrdnja važila.

Grupa navodi i da je svaki glavni scenario u pratećoj analizi Evropske komisije definisan na osnovu podataka pre izbijanja globalne pandemije, i da ne uzima u obzir ekonomski udar koji je izazvala kovid-kriza.

”Analiza je sprovedena sa pretpostavkom brzog oporavka, (ne predviđa šra se dešava) ako očekivani ekonomski oporavak potraje duže nego što je predviđeno“, navodi BusinessEurope.

Organizaciju ukazuje na najnovije predviđanje Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koje ocenjuje da u slučaju sporijeg oporavka globalna ekonomija do 2030. godine biti skoro 10 odsto manja nego u slučaju bržeg oporavka.

Takođe se navodi da modeli korišćeni u analizi nisu dovoljno razvijeni niti detaljno raspravljeni, što „umanjuje vrednost i kredibilitet objavljenih rezultata, i sprečava informisano donošenje odluka“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.