Srbija

03.12.2020. 16:23

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Od sutra zbog korone nova ograničenja za ugostitelje, butike, kladionice

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbija

03.12.2020. 16:23

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, po kojima će ugostiteljskim objektima od petka, 4. decembra u 17 časova, do ponedeljka u 5 ujutro biti zabranjen rad.

Kafićima, restoranima, barovima, noćnim klubovima i splavovima će radno vreme i ubuduće biti ograničeno od ponedeljka do petka, u periodu od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice takođe neće raditi od petka, u 17 časova, do ponedeljka u 5 ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote, kao i sportski objekti poput teretana, fitnes centara, bazena, spa centara, balon-sala će rad biti zabranjen tokom vikenda.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade od ponedeljka do petka, od 5 ujutru do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pored toga, pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova, dok će apoteke i benzinske pumpe moći da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend, a profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture, kao što su bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

„Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada i Krizni štab takođe apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima, niti u bilo kojim drugim prostorima, jer time „ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu“.

Dobro poznate epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina, kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.