Srbija

07.12.2020. 15:01

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Objavljen Poreski kalendar za decembar

Prvi koji imaju obaveze da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima su oni koji posluju na estradi, kao o poslodavci koji su u obavezi da zaposle osobe sa invaliditetom, saopštila je Poreska uprava. Njima, kako se dodaje rok ističe...

Foto: Pixabay

Srbija

07.12.2020. 15:01

Prvi koji imaju obaveze prema Poreskoj upravi su oni koji posluju na estradi i poslodavci koji su u obavezi da zaposle osobe sa invaliditetom. Oni su kako se navodi dužni da do 7. decembra izvrše svoje obaveze, saopštila je Poreska uprava.

„Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu (peti u mesecu je subota, pa je pondeljak zadnji dan) za ugovore zaključene u prethodnom mesecu“, poručuju iz Poreske uprave.

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su takođe, najkasnije do danas, da dostave izveštaj Poreskoj upravi u svom sedištu.

Sledeći rok koji je određen u Poreskom kalendaru je 10. decembar i on se odnosi na podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja.

Pored njih, rok ističe i za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV (za prethodni mesec) poreskih dužnika iz člana 10. Zakona o PDV-u.

Sredina meseca, 15. decembar, kako se navodi rezervisan je za veliki broj obaveza.

Rok za plaćanje mesečnih akontacija poreza i doprinosa  na prihode  od samostalne delatnosti za prethodni mesec, ističe 15. decembra. To se kako se navodi odnosi na preduzetnike koji vode poslovne knjige, kao i na one koji porez plaćaju na paušalno utvrđen prihod.

Sredinom meseca, ističe i rok da se preduzetnici opredele za isplatu lične zarade u 2021. godini, kao i rok za plaćanje doprinosa sveštenicima, verskim službenicima, zaposlenima u inostranstvu i stranim penzionerima.

Rok 15. decembra ističe i za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje osnivačima i članovima privrednog društva, zatim za plaćanje PDV-a, kao i akontacije poreza na dobit pravnim licima.

Sredinim meseca moraju da se plate i obračunate akcize (od 16. do kraja prethodnog meseca), a ističe i rok za podnošenje poreske prijave o obračunu akcize za prethodni mesec.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje akcize na električnu energiju za prethodni mesec, takođe spada u red obaveza kojima je krajnji rok sredina meseca, odnosno 15. decembar.

PORESKE OBAVEZE DO KRAJA GODINE

Kako se navodi u Poreskom kalendaru, plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade i to za prethodni mesec ističe poslednjeg dana 2020, 31. decembra

Tu spada, kako je naglašeno i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

ZAŠTO DRŽAVA PRITISKA FRILENSERE I ŠTA ONI PLANIRAJU DALJE?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.