Svet

08.12.2020. 13:00

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Zmije zaustavile seču šume i gradnju Tesline fabrike u Nemačkoj

Nemački sud rekao je američkoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila Tesli da obustavi krčenje šume na mestu predložene fabrike u Grinhajdu nakon što su ekolozi rekli da bi seča drveća mogla ugroziti zmije koje hiberniraju...

Foto: Pixabay, Coronella austriaca

Svet

08.12.2020. 13:00

Nemački sud rekao je američkoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila Tesli da obustavi krčenje šume na mestu predložene fabrike u Grinhajdu, nakon što su ekolozi rekli da bi seča drveća mogla ugroziti zmije koje tamo hiberniraju, piše agencija Rojters.

„Landesumweltamt (državna uprava za zaštitu životne sredine) i Tesla sada će biti konsultovani, oni treba da podnesu zahtev za seču do danas popodne, a onda ćemo proceniti situaciju“, rekao je u utorak portparol upravnog suda u Frankfurtu na Oderu na istoku Nemačke.

Teslina dozvola da započne izgradnju prve evropske fabrike i dizajnerskog centra zavisila je od uslovnog odobrenja lokalnih planskih vlasti, koje su dužne da se konsultuju sa lokalnim ekološkim grupama i zajednicom.

Ekološki aktivisti iz lokalne grupe, NABU, rekli su za Rojters da glatka zmija, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira na tom mestu i da aktivnost seče drveća može poremetiti njihov zimski san.

Lokalne vlasti takođe razmatraju tvrdnje NABU-a da bi i Lacerta agilis, poznata i kao peščani gušter, mogla biti izložena riziku Teslinim širenjem.

Proizvođač automobila je prošlog novembra najavio planove za izgradnju fabrike u Grinhajdu, van Berlina, sa planovima da fabrika počne raditi i radi do 1. jula 2021. godine, kako bi započela izgradnju svog električnog vozila, Model I.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.