Svet

08.12.2020. 14:03

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Uber odustao od razvoja autonomnih vozila

Uber je odustao od razvoja sopstvenog samovozećeg automobila, privodeći kraju jedan od najambicioznijih pokušaja razvoja potpuno autonomnog vozila, piše Fajnenšal tajms. Kompanija će umesto toga svoje poslovanje usm...

Foto: Wikimedia

Svet

08.12.2020. 14:03

Kompanija Uber je odustala od razvoja sopstvenog automobila bez vozača, čime je okončala jedan od najambicioznijih pokušaja razvoja potpuno autonomnog vozila, piše Fajnenšal tajms

Kompanija će umesto toga svoje poslovanje usmeriti ka Aurori, startapu za autonomna vozila koji podržavaju Amazon i Sekvoja (Sequoia), gde će preuzeti manjinski udeo u poslovanju.

Uber je pre četiri godine preuzeo vođstvo u trci za razvoj autonomne tehnologije vozila, prevazilazeći rivale, uključujući Gugl i Teslu, u pokušaju da oformi flotu samovozećih taksija.

Međutim, napori kompanije bili su poremećeni tragedijom kada je žena poginula u nesreći u kojoj je učestvovalo njihovo autonomno vozilo 2018. godine, a investitori Ubera su zatim primorali kompaniju da se usredsredi na povećanje profitabilnosti osnovne delatnosti kompanije.

Uber će prebaciti svoje odeljenje koje se bavilo razvojem autonomne tehnologije za vozila, koje ima 1.200 zaposlenih u Auroru, koja trenutno broji 600 radnika i uložiće 400 miliona dolara.

Vrednost Aurore trenutno se procenjuje na 2,5 milijarde dolara, a iz tog startapa kažu da će investicija Ubera tu vrednost povećati čak četvorostruko na 10 milijardi dolara.

Uberov projekat autonomnih vozila bio je značajan odliv gotovine za kompaniju, ali je vrednost procenjena na 7,25 milijardi dolara nedavno u aprilu 2019. godine, kada su Tojota i SoftBank uzeli manjinske udele.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.