Svet

09.12.2020. 11:55

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Uber prodao i svoj program za „leteći taksi“

Kalifornijska kompanija Joby Aviation, koja razvija električne avione sa vertikalnim sletanjem i poletanjem, preuzima aplikaciju Uber Elevate, prenosi CNBC. Na avio-taksi čeka se već nekoliko godina, ali se startap preduzeća već udružuju u name...

Foto: Pixabay

Svet

09.12.2020. 11:55

Kalifornijska kompanija Joby Aviation, koja razvija električne avione sa vertikalnim sletanjem i poletanjem, preuzima program razvoja letećeg taksija Uber Elevate, prenosi CNBC. Na avio-taksi čeka se već nekoliko godina, ali se startap preduzeća već udružuju u nameri da ga konačno i pokrenu.

Prema najavama, očekuje se da će avio-taksi moći da se nađe u upotrebi već 2023. godine i tada će Joby moći da koristi Uberovu aplikaciju koja je razvijena za leteći taksi.

Iako uslovi transakcije nisu objavljeni, Uber je pristao da investira 75 miliona dolara u Joby Aviation.

Podseća se da je pored toga ove gdine u Joby Aviation uložio i 50 miliona dolara kroz Seriju C.

„Bili smo ponosni na naše partnerstvo sa Uber Elevate prošle godine, a još smo ponosniji što smo ih danas dočekali u Joby timu“, izjavio je direktor te kompanije Džo Ben Bevirt.

Transakcija dolazi samo dan nakon što je Uber prodao svoj Advanced Technologies Group, kompaniji Aurora, koja razvija autonomna vozila.

POTPREDSEDNIK ERBASA ZA JIE: BUDUĆNOST GRADSKOG PREVOZA JE LETEĆI TAKSI

Rastankom sa Advanced Technologies Group-om i Uber Elevate, Uber narednih godina neće morati da ulaže stotine miliona dolara u razvoj usluga koja im ne predstavlja osnovu poslovanja.

Za kompaniju Joby Aviation, Uber Elevate mogao bi da znači da će njihovi budući korisnici moći jenodstavno da koriste i usluge avio-taksija i usluge Uberovog običnog gradskog taksija.

Kompanija je napravila i testira električnu letelicu koji može da prevozi do četiri putnika i pilota na rastojanju do 150 milja, pri maksimalnoj brzini od 200 milja na sat. 

Cene korišćenja avio-taksija još nisu poznate, ali kada budu objavljene biće jasno da li će on biti namenjen masovnoj upotrebi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.