Svet

09.12.2020. 14:26

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Državna naftna kompanija kupuje 20 medija u Poljskoj

Poljska državna naftna kompanija Orlen preuzeće 20 vodećih poljskih regionalnih novina, najavio je u ponedjeljak izvršni direktor Orlena Danijel Obajtek - nešto što vladini kritičari već dugo vide kao ključni element u p...

Foto: Pixabay

Svet

09.12.2020. 14:26

Poljska državna naftna kompanija „Orlen“ preuzeće 20 vodećih poljskih regionalnih novina, najavio je u ponedjeljak izvršni direktor te firme Danijel Obajtek. Kritičari aktuelnih vlasti u Varšavi taj potez ocenjuju kao „ključni element u planu vladajuće stranke za dalje podrivanje slobode medija u Poljskoj“, piše Euractiv.

„Preuzimamo Polska Press i zahvaljujući ovoj investiciji, imaćemo pristup 17,4 miliona čitalaca na mreži. Pomoći će nam da ojačamo naše odeljenje prodaje i dalje poboljšamo naše alate za velike podatke“, objavio je Obajtek na Tviteru. 

Do sada je Polska Press pripadala nemačkoj izdavačkoj grupi Verlagsgruppe Passau (VGP).

Iako je Obajtek transakciju predstavio kao dobru poslovnu priliku za maloprodaju benzina, mnogi je vide kao korak usmeren na širenje vladinog uticaja na poljski medijski sektor. 

Za samog Obajteka se smatra da je odan vladajućoj partiji Zakona i Pravde (PiS).

Tokom poslednjih nekoliko godina, PiS je planirao da ograniči procenat medija sa stranim vlasništvom, što je opozicija nazvala „repolonizacijom“, jer je trebalo da dovede do ograničenja stranog kapitala u poljskim medijima.

„Kada je reč o repolonizaciji, transformisaćemo medije tako da predstavljaju poljski interes, da budu sa i za poljski narod“, rekla je Elzbieta Kruk (PiS), članica Nacionalnog saveta za medije u julu.

Reporteri bez granica (RSF) upozorili su u utorak Orlen da mora osigurati nezavisnost medija. 

U tvitu je organizacija rekla da „dok Orlen kupuje Polska Press od Verlagsgruppe Passau, RSF poziva benzinsku kompaniju da poštuje i garantuje uređivačku nezavisnost regionalnih prodajnih mesta“.

„Orlen je pod uticajem vlade koja teži repolonizaciji nezavisnih medija“, dodali su.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.