Svet

10.12.2020. 17:34

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Europol upozorava: Velika tražnja donosi i lažne vakcine protiv COVID-19

Tokom drugog talasa pandemije korona virusa, članice Europola i treće zemlje pozivaju se na veću budnost u vezi sa mogućim učešćem kriminalaca u procesu razvoja i distribucije vakcina. Europol ukazuje na činjenicu da je potražnj...

Foto: Pixabay

Svet

10.12.2020. 17:34

Tokom drugog talasa pandemije korona virusa, članice Europola i ostale zemlje trebaju da budu opreznije prilikom razvoja i nabavke vakcina, budući da kriminalaci mogu da se umešaju u taj proces. Europol ukazuje da je potražnja za lekovima protiv gripa bila veća nego što je uobičajeno tokom ove godine, pa da u mnogim zemljama postoji rizik od njihove nestašice.

Najveća opasnost će nastupiti kada se pojavi nova vakcina. Do prevara može da dođe kada pojedine države usled nestašice koja bi mogla da bude prouzrokovana velikom potražnjom za tim medicinskim sredstvom pokušaju da pribave vakcine na crnom tržištu ili od neproverenih dobavljača.

Kako se naglašava, sumnja se i da će kriminalci deliti dezinformacije kako bi prevarili pojedince i kompanije. 

Europol dodaje i da je već bilo slučajeva gde su se na raznim „crnim“ internet platformama oglašavali „originalni“ brendovi farmaceutskih kompanija, koji su u navodnoj završnoj fazi testiranja.

Upozorava se da te falsifikovane vakcine mogu da predstavljaju značajan rizik za javno zdravlje, jer mogu da budu neefikasne ili čak toksične, zbog proizvodnje u laboratorijama bez neophodnih higijenskih standarda. 

Napominje se i da one mogu da cirkulišu na ilegalnim tržištima, ali da mogu i da se uvedu na legalno tržište.

BRITANCI OBJAVILI KO NE SME DA KORISTI PFIZER/BIONTECH  VAKCINU

Europol podeća i da je u aprilu ukazao na moguće prevare putem društvenih mreža na kojima su se nudile navodne verzije vakcine protiv COVID-19. 

Kako se navodi, sumnje u razne kriminalne aktivnosti kasnije su potvrđene i u njihovom novembarskom izveštaju, gde je navedeno da je distribucija nekvalitetnih i falsifikovanih farmaceutskih proizvoda, uključujući i navodne vakcine protiv koronavirusa i dalje jedna od kriminalnih aktivnosti koja je u uskoj vezi sa aktuelnom pandemijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.