Svet

15.12.2020. 09:51

DW

Autor: Nova Ekonomija

EU predstavlja zakon koji će suzbijati moć tehnoloških giganata

Evropska unija treba danas da predstavi zakon koji utvrđuje stroga pravila za tehnološke gigante koji posluju u bloku, kojima žele da ograniče moć globalnih internet kompanija na evropskom tržištu, piše Dojče vele.Nacrt...

Foto: Pixabay

Svet

15.12.2020. 09:51

Evropska unija danas predstavlja zakon koji utvrđuje stroga pravila za tehnološke gigante koji posluju na kontinentu, putem kog želi da ograniče moć globalnih internet kompanija na evropskom tržištu, piše Dojče vele.

Nacrt propisa, nazvan Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima, daje posebne propise zbog kojih bi kompanije, uključujući Gugl, Epl, Amazon, Fejsbuk i druge, mogle da se suoče sa pozamašnim kaznama ako krše pravila.

Nacrt zakona utvrdiće listu toga šta sme i šta ne sme da se dešava prilikom poslovanja i kažnjavaće sve internet komapnije koje ta pravila budu kršila.

Firme bi mogle biti kažnjene sa deset odsto godišnjeg prihoda narušavanja konkurencije, a ukoliko neka kompanija uporno bude kršila pravila biće joj u potpunosti zabranjeno poslovanje na evropskom tržištu.

Kompanije će morati da obaveštavaju EU pre bilo kakvih planiranih spajanja ili akvizicija, a određene vrste podataka moraju se deliti sa regulatorima i rivalima.

Evropski komesar za konkurenciju Margret Vestager i evropski šef za digitalne poslove Tjeri Breton trebalo bi danas da predstave nacrt zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.