Srbija

15.12.2020. 14:49

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

AmCham: Naše članice nastavljaju sa investicijama u Srbiji uprkos krizi

I pored pandemije korona virusa dve trećine kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Serbia) nastaviće sa investicijama u našoj zemlji, o čemu govore i rezultati njenog godišnjeg istraživanja o poverenju i zado...

Foto: Pixabay

Srbija

15.12.2020. 14:49

I pored pandemije korona virusa dve trećine kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Serbia) nastaviće sa investicijama u našoj zemlji, o čemu govore i rezultati njenog godišnjeg istraživanja o poverenju i zadovoljstvu investitora.

„Više od polovine kompanija, 56 odsto, očekuje u 2021. godini povećanje obima poslovanja i rast, dok 30 procenata planira nova zapošljavanja“, kažu u Američkoj privrednoj komori Srbije.

Zaposlenost u ovoj godini, kako se navodi, nije smanjena zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, a najveći izazov 70 odsto kompanija vidi u nepredvidivosti pandemije. 

Čak 82 odsto njih misli da će pomoć države biti potrebna i u 2021. godini i naglašavaju da ta podrška treba da bude usmerena ka sektorima koji su najviše pogođeni.

Privrednici su ocenjivali i efikasnost Vlade Srbije u pomoći privredi za vreme pandemije, a najbolje je ocenjen prvi paket mera državne pomoći, kao sveobuhvatan i pravovremen. 

AMERIČKE TEHNOLOŠKE AKCIJE VREDE VIŠE NEGO SVE EVROPSKE AKCIJE ZAJEDNO

Iako se taj paket mera pozdravlja, većina kompanija članica AmCham-a (59%) nije ga koristila, a one koje su ih iskoristile uglavnom spadaju mikro, mala i srednja preduzeća. 

Najviše korišćene mere državne pomoći su direktna pomoć u vidu minimalne zarade za zaposlene, kao i odlaganje plaćanja poreza za 2021. godinu.

Napominje se i da su institucionalne reforme i dalje na samom vrhu prioriteta članica AmCham-a.

Kao se podseća, tu spadaju unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i borba protiv korupcije, i dalje se pominju kao neizostavni preduslov za održivo poboljšanje poslovne klime.

Američka privredna komora predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije, a rezultati istraživanja predtavljeni su u okviru onlajn konferencije „Osmo prolazno vreme: e-progres“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.