Svet

16.12.2020. 10:44

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Uberov rival Bolt prikupio 150 miliona evra za razvoj veštačke inteligencije

Uberov evropski konkurent Bolt saopštio je danas da je prikupio 150 miliona evra koje će uložiti u jačanje sigurnost svoje platforme kroz softver za prepoznavanje lica i veštačku inteligenciju, piše CNBC.Kompanija sa sedi...

Foto: Pixabay

Svet

16.12.2020. 10:44

Uberov evropski konkurent Bolt saopštio je da je prikupio 150 miliona evra, koje će uložiti u jačanje bezbednosti svoje digitalne platforme, implementacijom softvera za prepoznavanje lica i veštačku inteligenciju, piše CNBC.

Kompanija sa sedištem u Estoniji odbila je da objavi trenutnu procenu vrednosti svoje kompanije, ali je rekla da je ona uvećana u odnosu na 1,9 milijardi dolara koliko je vredela nakon izdavanja konvertibilnih deonica u maju.

Poslednju rundu finansiranja Bolta vodili su D1 Capital Partners, hedž fond koji je vodio američki milijarder Danijel Sundhajm. U poslovanje firme je investirao i Darsana Capital Partners, još jedan hedž fond.

Bolt je rekao da će novac iskoristiti za poboljšanje svojih sigurnosnih karakteristika i pomoć u širenju programa za iznajmljivanje automobila, iznajmljivanje električnih bicikala i skutera, kao dostavu hrane. 

Aplikacija Bolta sada broji više od 50 miliona korisnika u preko 40 zemalja širom Evrope i Afrike.

Pandemija koronavirusa ove godine je teško pogodila servise za deljenje vožnji, Uber je do sada prijavio dva uzastopna kvartala pada prihoda i kumulativnih gubitaka od 5,8 milijardi dolara za ovu godinu.

Međutim, Uber je imao koristi od sve veće potražnje za uslugama dostave hrane.

Bolt, iza kojeg stoje nemački proizvođač automobila Daimler i kineski Didi Chuxing, takođe je zabeležio pad prihoda usled pandemije, ali su tvrdili da su imali dobru godinu zahvaljujući električnim trotinetima i dostavi hrane.

Kompanija je početkom ovog meseca lansirala novi model električnog trotineta i obavezala se da će uložiti 100 miliona evra za njihovu promociju na više tržišta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.