Srbija

21.12.2020. 10:07

Službeni glasnik

Autor: Nova Ekonomija

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak na tržištu prodaje motornih vozila

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv privrednih društava Porsche SCG Beograd, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina, i Bros Auto Ni&sc...

Foto: Pixabay

Srbija

21.12.2020. 10:07

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, protiv privrednih društava Porsche SCG Beograd, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina i Bros Auto Niš. Komisija treba da utvrdi da li su navedena preduzeća formirala restriktivni sporazum, odnosno da li su ograničavala konkurencija na tržištu automobila, navodi se u Službenom glasniku.

Tokom sprovođenja analize uslova konkurencije na tržištima prodaje i servisiranja motornih vozila od 2017. do 2019. godine, Komisija je u dostavljenim ugovorima za automobilne marke „Audi“ konstatovala prisustvo odredbe po kojoj uvoznik određuje cene za dalju prodaju vozila. 

„Ovakve odredbe mogu da naruše i čak eliminišu cenovnu konkurenciju na nivou maloprodaje, odnosno cenovnu konkurenciju koja bi mogla da postoji između dilera ovog brenda kada bi oni samostalno određivali cene u daljoj prodaji“, navodi se u pratećem dokumentu.

Iz navedenog razloga, Komisija će naročito ispitati da li su društva protiv kojih je pokrenut postupak, u prethodnih pet godina određivala cene proizvoda/automobila marke „Audi“ u daljoj prodaji, što bi predstavljalo povredu člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

„Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25, Beograd“, saopštila je Komisija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.