Svet

28.12.2020. 11:09

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Tramp sprečio krizu odobravanjem mera za pomoć privredi

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u nedelju uveče zakon o ekonomskim olakšicama zbog korona virusa u vrednosti od 900 milijardi dolara, nakon što je prethodno blokirao dogovor koji je opisao kao „sramotan“, pi&s...

Foto: FoNet/AP

Svet

28.12.2020. 11:09

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u nedelju uveče zakon kojim je odobrio 900 milijardi dolara državne potrošnje kako bi se ublažile posledice koronavirusa, nakon što je prethodno blokirao dogovor koji je nazvao „sramotnim“, piše Fajnenšal tajms.

Trampova odluka da odobri potrošnju i olakšice ukupne vrednosti 2.300 milijardi dolara će između ostalog finansirati američku vladu do kraja sledećeg septembra.

Međutim, u pratećoj izjavi, Tramp je ponovio svoj zahtev da Kongres poveća jednokratknu pomoć koju svaki punoletni građanin SAD, sa 600 na 2.000 dolara.

Tramp je tvrdio da će Senat koji je trenutno pod kontrolom republikanaca „započeti postupak glasanja kojim će se čekovi (jednokratne pomoći) povećavati na 2.000 dolara“, ali i započeti „istragu o biračkim prevarama“.

Trampova odluka da potpiše zakon usledila je nakon što su milioni Amerikanaca izgubili naknade za nezaposlenost tokom vikenda, nakon što je odbijio da potpiše paket koji su odobrile obe političke partije neposredno pred katolički Božić.

Demokrate su kritikovale Trampa zbog odugovlačenja potpisivanja predloženog plana.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden osudio je Trampovo odlaganje, pozivajući ga da potpiše ono što je opisao kao hitno potreban zakon.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.