Svet

30.12.2020. 10:43

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Turska pooštrava kontrolu nad civilnim sektorom

Turska je usvojila zakon kojim se proširuje vladina kontrola nad grupama civilnog društva, potez za koji borci za prava upozoravaju da bi mogao dovesti do zatvaranja nevladinih organizacija i kršenja ljudskih prava, piše F...

Foto: Pixabay

Svet

30.12.2020. 10:43

Turska je usvojila zakon kojim se proširuje državna kontrola nad nevladinim organizacijama. Predstavnici civilnog sektora ocenjuju da bi novi propisi mogli da izazovu gašenje udruženaj građana i kršenje ljudskih prava, piše Fajnenšal tajms.

Zakonodavstvo koje je turski parlament odobrio dozvoljava Ministarstvu unutrašnjih poslova da imenuje zvaničnike u nevladinim organizacijama i zaustavi aktivnosti grupa ako ih optuži za „terorizam“. 

Propis takođe uvodi vladine inspekcije organizacija civilnog društva i ograničava njihove mogućnosti za prikupljanje novca putem interneta.

„Ovaj zakon daje ministru unutrašnjih poslova ovlašćenje da ugasi bilo koju grupu kad god poželi bez mogućnosti za žalbu. Povećava mogućnost da u Turskoj budu ukinute sve grupe za zaštitu (ljudskih) prava“, rekao je Tarik Bejhan, direktor Amnesty International-a u Turskoj.

Pravila nadzora nad NVO-a primenjuju se na praktično sve grupe građana, uključujući borce za ljudska prava, sportska udruženja ili verske grupe.

Više od 500.000 ljudi u Turskoj suočilo se sa pravnim postupcima nakon pokušaja puča 2016. godine, a hiljade novinara, advokata, opozicionih političara i drugih i dalje su u zatvoru zbog optužbi za terorizam. U međuvremenu je više stotina NVO zatvoreno.

Kontrole nad civilnim sektorom bile su vezane za zakone za koje je Vlada Turske rekla da su potrebni da bi se primenila rezolucija UN-a o sprečavanju finansiranja oružja za masovno uništenje.

„U te zakone su tajno ubačene dodatne odredbe sa skrivenim motivom daljeg ograničavanja slobode civilnog društva da se organizuje i okuplja“, rekao je Bejhan.

Gotovo 680 grupa civilnog društva potpisalo je zajedničku deklaraciju protiv zakona, navodeći da će im to ograničiti sposobnost prikupljanja sredstava i sprovođenje aktivnosti.

Predstavnici civilnog sektora dodaju da novi zakon takođe Ustav, koji garantuje slobodu udruživanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.