Srbija

31.12.2020. 11:01

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Od 1. januara novi gasovod počinje sa isporukom

Direktor Javnog preduzeća Srbijagas, Dušan Bajatović izjavio je za RTS da su kroz novi gasovod puštene prve količine gasa koji dolazi iz Bugarske. Gasovod, koji je deo Balkanskog toka, prostire se dužinom od 403 kilometra, od Zaječ...

Foto: Pixabay

Srbija

31.12.2020. 11:01

Direktor Javnog preduzeća Srbijagas, Dušan Bajatović izjavio je da su kroz novi gasovod puštene prve količine gasa koji dolazi iz Bugarske. Gasovod, koji je deo Balkanskog toka, prostire se dužinom od 403 kilometra, od Zaječara do Horgoša.

Bajatović je rekao da, nakon testiranja sistema, prve količine gasa puštene iz interkonektora, odnosno dela unutrašnjeg transportnog sistema Srbije.

Taj sistem je kako se dodaje u vlasništvu kompanije koja je osnovana po domaćim zakonima.

Pušteno je 140.000 metara kubnih gasa kaže Bajatović i ističe da se sada zna da ceo sistem radi.

„Cevi su pune gasa, na ulazu iz Bugarske nekih 40 bara, u Banatskom Dvoru, kod Gospođinaca, nekih 35“, navodi Bajatović.

Kroz Srbiju će prolaziti 13,88 milijardi metara kubnih gasa na ulazu, a u našoj ostajaće zemlji onoliko koliko je potrebno za snabdevanje, objasnio je direktor Srbijagasa.

Navodi da će od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici, koja je sada 240 , biti 155 američkih dolara.

SAD SE ZALAŽE ZA IZGRADNJU GASOVODA ISTOČNI MEDITERAN

Bajatović je precizirao da će u prva dva kvartala 2021. godine za domaće potrošače gas biti jeftiniji od 60 do 90 dolara, od sadašnje cene, kao i da će biti ušteda na transportu gasa.

Ocenio je da će doći do ubrzane gasifikacije  u Leskovcu, Gadžinom Hanu, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Boru, Kraljevu.

Dodao je da će se raditi i gasovod prema Banjaluci.

Novi gasovod otvoriće 1. januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u šest satu ujutru.

TURSKI TOK

Gasovod Turski tok je projekat ruskog Gazproma i turskog Botaša, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom u Turskoj, južnoj i jugoistočnoj Evropi, a dug je 930 kilometara i ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.