Srbija

02.01.2021. 10:01

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Drakulić: Dok se ne promeni odnos privrede i vlasti, neće biti napretka

Nova ekonomija

Srbija

02.01.2021. 10:01

Dok se ne promeni odnos između privrede i vlasti, dok nema strategije, dok ne počnemo da se dogovaramo sa državom, neće biti napretka, ocenio je u intervjuu za Danas predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik, Zoran Drakulić.

„Jačanjem domaće privrede vlast gubi kontrolu koju sada ima, kako da traži da njihovi radnici glasaju za nekog? Što je slabiji privatni sektor, lakše se upravlja njime i tu se možda krije odgovor. Ali, to nije dobro za progres u jednoj državi i ekonomiji, zato nam tako i ide“, rekao je on.

 Kako je ocenio, moramo da znamo „šta je naša stategija posle pandemije, u narednih deset godina, da znamo šta razvijamo, školstvo, zdravstvo, šta u privredi, koje oblike energije, koliko smo energetski zavisni, kako podići poljoprivredu na viši nivo, kakva nam je budućnost…“ 

Na pitanje zašto domaća privreda ne investira, Drakulić je ocenio da je to zbog odnosa vlasti prema njoj.

Država je 90 odsto svih stimulacija dala stranim firmama. Mi čak i da ne dobijamo stimulacije, i ne trebaju nam, ulagali bismo uz jedan dobar odnos, da imamo poverenja da to što ulažemo država prati, da to ima dobar prijem. Ali, mi smo prepušteni sami sebi, niko nas ne gleda, čak nas ne vole niti sa nama komuniciraju“, rekao je on.

Drakulić je kazao da veliki domaći investitori odlaze.

„Onaj ko je sposoban, ko dobro radi, on investira, ali kada vidi da ne može u svojoj zemlji, ulaže tamo gde može. Imate primer Kostića, on je uložio u Hrvatsku i Sloveniju, Šaranović u Hrvatsku (Kraš), Miškoviću ovde ne daju građevinsku dozvolu, ali on gradi u Bugarskoj, Bosni, Crnoj Gori… U zemlje regiona odlazi kapital koji je mogao da nađe mesto i u Srbiji“.

On je kazao da najveći udar krize očekuje u prvom kvartalu ove godine, „da će doći do velikog otpuštanja, socijalnih tenzija, jer privreda neće moći da izdrži pritisak obaveza koje dolaze“. 

„To su uvećani porezi, oni koji su bili odloženi plus redovni, zatim dolazi naplata kredita koji su bili u moratorijumu, gde će ovaj treći, odobren za firme sa padom od preko 15 odsto, malo da ublaži situaciju, ali opet mislim da to neće biti dovoljno“. 

Subvencije stranim proizvođačima peleta – nelojalna konkurencija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.