Svet

04.01.2021. 16:49

HRT

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska: Na područjima pogođenim zemljotresom proglašeno „stanje katastrofe“

Na današnjoj sednici Hrvatska vlada je proglasila stanje katastrofe u Sisačko-moslovačkoj i Zagrebačkoj županiji, koje je u utorak pogodio snažan zemljotres, javio je HRT.Stanje katastrofe, kako se naglašava proglasio je premij...

Foto: Pixabay

Svet

04.01.2021. 16:49

Vlada Hrvatska je proglasila stanje katastrofe u Sisačko-moslovačkoj i Zagrebačkoj županiji, koje je u utorak pogodio snažan zemljotres, javio je HRTTakođe je formiran i Štab koji će se baviti situacijom na ugroženom području.

Na čelu tog štaba biće ministar branitelja Tomo Medved.

Stanje katastrofe, kako se naglašava proglasio je premijer Andrej Plenković na osnovu informacija o razmerama štete koja je nastala zbog zemljotresa.

„Ovde imamo novu krizu koja zahteva poseban angažman vlade pa tako i drugu čelnu osobu koja bi se mogla u potpunosti posvetiti koordinisanju tih aktivnosti, saradnji svih resora, suradnji sa Županijama i ostalim službama“, naveo Plenković.

Plenković je podsetio da se navršilo tačno nedelju dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život.

Hrvatski premijer je poručio da niko neće ostati sam u ovoj katastrofi, kao i da će država dati pomoć i manjim mestima.

„Mi u ovom trenutku vodimo razgovore sa Evropskom komisjom i nastojimo prebacimo deo sredstava iz postojećeg višegodišnjeg finansijskog okvira, nešto više od 100 miliona evra, kako bi se ta sredstva preusmerila u obnovu kuća koje su nastradale u zemljotresu“, naveo je Plenković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.