Svet

05.01.2021. 12:23

Business Insider

Autor: Nova Ekonomija

Džek Ma nije viđen u javnosti od kada je kritikovao Peking

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, nakon što je kritikovao kinesku vlast i zahtevao reforme, piše Biznis insajder.Ma se nedavno našao u centru pažnje, kada je...

Foto: Wikimedia

Svet

05.01.2021. 12:23

Džek Ma, milijarder i osnivač internet giganta Alibabe, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, što koincidira sa trenutkom kada je javno kritikovao kineski sistem i zahtevao reforme, piše Biznis insajder.

Ma se nedavno našao u centru pažnje, kada je Kina počela obračun s njegovim poslovnim carstvom. 

Krajem decembra, kineska regulatorna tela su pokrenula istragu za kršenje pravila konkurencije protiv Alibabe, najveće kompanije za e-trgovinu u zemlji, koja se često naziva i „kineskim Amazonom“.

Takođe, u novembru je Kina uvela propise koji su zaustavili ono što bi bila možda i najveća početna javna ponuda (IPO) u istoriji za Ant Group, Maovu fintek (fintech) kompaniju.

Kineska vlada načinila je ovaj korak nakon što je Ma na konferenciji u Šangaju kritikovao kineski finansijski regulatorni sistem.

Ma je tada kritikovao finansijske propise koje je Kina koristila i rekao da „ne treba koristiti zastarele metode za regulisanje budućnosti“.

Do nedavno je Ma bio najbogatiji čovek Kine, sa bogatstvom većim od 60 milijardi dolara. Ali njegova neto imovina pretrpela je gubitak od 12 milijardi dolara tokom poslednja dva meseca, nakon što je Kina pooštrila pravila za fintech industriju. 

Ma sada vredi 50,6 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom u Kini, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.