Vesti iz sveta

19.01.2021. 16:51

European Western Balkans

Autor: Nova Ekonomija

EU regionu donira 70 miliona evra za nabavku vakcina

Foto: Pixabay

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides kazala je da će EU donirati 70 miliona evra državama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina od država članica, javlja FoNet a prenosi portal European Western Balkans.

Ona je tokom rasprave u Evropskom parlamentu o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju kazala da će Brisel kroz mehanizam deljenja vakcina podržati prioritetne grupe na Zapadnom Balkanu i susedstvu, kao i zdravstvene radnike u zemljama sa niskim prihodima, posebno u Africi.

„U saradnji sa državama članicama radimo i na mehanizmu za dodelu vakcina izvan granica EU, pre nego što Kovaks sistem bude operativan“, kazala je komesarka za zdravlje.

Kiriakides je dodala da EU zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) radi paketu pomoći od dodatnih 50 miliona evra Zapadnom Balkanu i susedstvu, namenjenu borbi protiv epidemije.

U raspravi u Evropskom parlamentu komesarka je naglasila da je EU zajedničkim nastupom u kupovini vakcina obezbedila veliki broj doza pod povoljnim uslovima, ali da sada ima odgovornost da svoju poziciju „iskoristi kako bi podržala druge“.

„Svaki od poteza koje planiramo ima isti cilj, brz, jednak i univerzalan pristup bezbednim vakcinama. Nijedna zemlja neće biti sigurna, niti će oporavak ekonomije biti moguć dok virus ne bude pobeđen na svim kontinentima“, zaključila je Kiriakides.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.