Srbija

21.01.2021. 19:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nijedna prijava za pokajnički program u poslednje dve godine

Nijedna kompanija u Srbiji  tokom 2020. i 2019. nije iskoristila pokajnički program tako što bi prijavila restriktivni sporazum na tržištu, kažu u Komisiji za zašitutu konkurencije za Novu ekonomiju. Međutim, nagla&...

Pexels

Srbija

21.01.2021. 19:27

Nijedna kompanija u Srbiji  tokom 2020. i 2019. nije iskoristila pokajnički program tako što bi prijavila restriktivni sporazum na tržištu, kažu u Komisiji za zašitutu konkurencije za Novu ekonomiju. Međutim, naglašavaju da se informacije za 2020. odnose samo na okončane predmete. Za predmete koji su u radu, Komisija ne može da daje informacije.

„Tokom 2018. godine pokajnički program je iskoristio jedan učesnik na tržištu i prijavio restriktivni sporazum. U toku 2019. godine nije bilo takvih prijava“, navodi se u odgovoru Novoj ekonomija.

Za učesnike na tržištu koji prijave restriktivne sporazume, Zakon o zaštiti konkurencije predvideo je „pokajnički program“ koji podrazumeva potpuni ili delimični imunitet od kažnjavanja uz saradnju sa Komisijom za njihovo otkrivanje i dokazivanje, posebno kartela.

Komisija za zaštitu konkurencije ističe i da preduzima korake kako bi ovih prijava bilo više.Naime, Komisija je na svom Youtube kanalu objavila video klip kako bi se učesnici na tržištu upoznali sa mogućnošću korišćenja „pokajničkog programa“. 

Karteli se teško dokazuju, a još teže rasturaju. A ključnu ulogu, kako pokazuje iskustvo, imaju „doušnici.

Komisija pokrenula postupak protiv uvoznika Nespresso aparata

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.